ООН обвини украинските сили и бунтовниците в мъчения

ООН публикува доклад, в който обвинява украинските сили и проруските бунтовници в измъчване и безразборна стрелба по цивилни в Източната част на Украйна.

Според ООН по време на 8-месечния конфликт са убити най-малко 4634 души, а ранените са 10 234. В доклада се казва обаче, че „действителните данни вероятно са много по-високи“. Животът на 5,2 милиона жители на размирния регион се е влошил значително с началото на зимата, а местната инфраструктура е напълно разрушена и има домакинства без вода или отопление.

„За населението ситуацията стана потресаваща, особено за възрастните хора, децата и хората, зависещи от грижата на институциите. Много от тези хора са на ръба на оцеляването“, се казва в доклада на службата по човешките права в ООН.

Изследването хвърля вината за хуманитарната криза както върху прозападното правителство в Киев, така и върху бунтовниците в източната част на страната. „Усилията на правителството да опази териториалната цялост на Украйна и да възстанови закона и реда в конфликтната зона са съпроводени с произволни арести, изтезания и отвличане на хора, заподозрени в сепаратизъм и тероризъм“, се казва в доклада. „По-голямата част от нарушенията на правата на човека са извършени от доброволни организации или от службите за сигурност на Украйна“, се казва още.

Според ООН сепаратистите от своя страна са виновни за създаването на престъпна държава в района на Луганск и Донецк, които контролират с помощта на „чуждестранни бойци“. „С падането на върховенството на закона, има все повече нарушения на човешките права, като убийства, измъчване, отвличане за откуп и принудителен труд“, се казва в доклада.

Украинският президент Петро Порошенко обеща да разследва твърденията за нарушения от страна на войските му.

В доклада на ООН се отбелязва и „ограниченият прогрес“ от страна на Киев в разследването на повече от 300 случая на безразборна стрелба срещу жилищни райони./АФП

error: Съдържанието ни е авторско!