ООН не подкрепи призива на РФ да се разследва случая в Одеса

Съвета за сигурност на ООН не подкрепи предложението на Русия с призив към генералния секретар на организацията, да се проведе безпристрастно разследване на трагедията в Одеса на 2 май. Това заяви в сряда постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

Докладът на ООН за разследването на „кървавата баня“ в Одеса на 2 май е “необективен и не оправда очакванията по отношение на разкриването на истината за трагедията“, заяви Чуркин пред журналисти след заседанието на Съвета за сигурност за ситуацията в Украйна.

„Ние призовавахме да се огласи истината за събитията в Одеса на 2 май. Но, от съдържанието на доклада се създава впечатление, че загиналите хора в Дома на профсъюзите сами са подпалили сградата, в която се намирали. Главата на руското външно министерство призова в писмото си до генералния секретар на ООн да се проведе безпристрастно разследване. Това трябва да се направи и заради това, че съществуват признаци за използване на химически вещества в Одеса. Членовете на Съвета за сигурност на ООН обаче, не подкрепиха нашето предложение за разследване на случая, то остава отворено и ние разчитаме на неговото конструктивно отношение“, поясни още руският дипломат в ООН.

По-рано в сряда президентът на Русия Владимир Путин заяви, че докато не бъде дадена необходимата оценка на кървавите събития в Одеса, съществува огромна вероятност те да се повторят и увеличат, а повторението на подобно нещо е абсолютно недопустимо. Също така руският президент обясни, че докато не спре кръвопролитието в югоизточна Украйна, докато не се прекрати тормозът на невинни мирни граждани – за никакви президентски избори и дума не може да става. Според Путин, днес е много по-важно да се намери решение за тежката ситуация в страната, да се започне национален диалог, и само тогава, в нормална обстановка ще може да се заговори за каквито и да било избори.