ООН: Над 670 хил. души в Украйна спешно се нуждаят от продоволствия

Повече от 670 хил. души в Украйна, 90 % от които живеят в Донецка и Луганска народна републики (ДНР и ЛНР), спешно се нуждаят от продоволствия. Това се казва в публикувания във вторник ежеседмичен отчет на Управлението на ООН за координация на хуманитарните въпроси (УКХВ).

„Необходимо е спешно да бъде оказана продоволствена помощ на повече от 670 хил. души, 90 % от които се намират в райони, извън контрола на правителството“, отбелязват от УКХВ.

В отчета на организацията се посочват още острият недостиг на питейна вода, продукти за хигиена и медикаменти. „Широко разпространени са сърдечно-съдовите заболявания, психическите разстройства и острите респираторни инфекции. Съобщава се за случаи за недохранване и остра диария в неконтролираните от правителството райони“, се казва в доклада.

Както подчертават от хуманитарното управление на ООН, на адекватното реагиране на потребностите на населението на първо място пречи недостигът на финансови средства.

Към 3 април с най-голяма сума е помогнала Русия – 5 млн. долара. В отчета на УКХВ също така се отбелязва, че на 2 април в Донбас от Русия е пристигнала поредната колона с хуманитарна помощ, съставена от 42 камиона.

„Изпратените от Руската федерация хуманитарни конвои в опустошения от войната регион  по своята същност си остават единственият източник за преживяване на жителите на Донбас“, се казва в коментар на руското външно министерство във връзка с оценките на представителите на ООН на хуманитарната ситуация в Източна Украйна.

В МВнР на Русия отбелязват, че „неотдавна експерти от редица програми, фондове и специални учреждения на ООН на брифинг в Киев с резки и критични оценки са охарактеризирали катастрофалната хуманитарна ситуация в Източна Украйна, продължаваща да деградира“, съобщават от руското външно министерство.

„Международните експерти са шокирани от мащабите на хуманитарната катастрофа в Донбас, – отбелязват още във ведомството. – Както се вижда от изказванията им, бездействието и инерцията на Киев, целият „куп“ от бюрократични пречки, нежеланието човешки да се включат в работата за установяването на нормален живот за повече от 5 милиона от своите съграждани, задълбочават и без това бедственото хуманитарно положение в Донбас“.

На 16 април Русия ще изпрати поредната хуманитарна колона за Донбас, която ще бъде 24-та поред. От август миналата година в югоизточната част на Украйна са доставени повече от 30 хил. тона жизненоважни хуманитарни стоки и продукти.