ОНД може да изключи Украйна принудително

Въпреки гръмките и нееднократни заявления на украинките власти за желанието на Украйна да излезе от състава на ОНД (Общност на независимите държави), досега не са постъпвали никакви официални заявки по този въпрос, пише «Известия».

Както стана известно, Украйна остана с дълг от 84,3 млн.рубли в ОНД за изминалата 2014 година. Киев отказа да подписва Бюджета на Сдружението за текущата година. Поради тази причина, се наложило дълговете на Украйна да погасяват други държави-членки на ОНД, включително и Русия.

Членовете на ОНД следва да помислят над варианта, дали Украйна да бъде изключена принудително от Сдружението, цитира заявлението на ръководителя на Центъра за стратегическо развитие на страните-членки на ОНД Александър Гусев.

«Решението за изключване на Украйна от ОНД трябва да се вземе от изпълнителните органи на Сдружението, когато се събират всички лидери на държавите. Такава инициатива може да дойде от всяка държава-членка на ОНД. Това е лесен процес, но ще отнеме една година. Но не си струва да се чака повече, докато Върховната рада гласува за излизане от ОНД. По-вероятно е тя изобщо да не разгледа този въпрос, защото прекрасно разбира, че напускайки ОНД, Украйна ще излезе и от зоната за свободна търговия, а това ще означава увеличаване на митата на Общата митническа тарифа на 7,8%», поясни експертът.

Излизането на Украйна от състава на ОНД ще се отрази преди всичко на нейното население. Своите ползи и гаранции ще изгубят участници и инвалиди от Втората световна война, участници във военни действия на териториите на други държави, семействата на загиналите военнослужещи пребиваващи временно в страните-членки на Сдружението, пенсионери при преместване за постоянно жителство в други държави от ОНД. Заради въвеждане на визи и квоти върху трудовите ресурси, украинските граждани ще се сблъскват с проблеми с работа и социално осигуряване на териториите на други държави от ОНД.