Олимпийските медали са проверени за здравина

Дом на А.К. Жиро. Елемент на декора

Медалите за олимпиадата в Сочи преминали проверка за качество и здравина. Общо процесът на изпитания отнел повече от един месец.

След няколко дни олимпийските трофеи ще бъдат доставени в столицата на олимпийските игри 2014 година, където от 7 до 23 февруари ще бъдат определени имената на техните притежатели.

Всичките 1,254 олимпийски медали преминали през детайлна визуална проверка. Специалистите проверявали гладкостта на полираните повърхности, здравината на прозрачната поликарбонатна уплътнителна набивка и качеството на защитното покритие. Особено внимание било отделено на надеждността на закрепването на лентата. Както показва опитът, това е най-слабото място на медалите. Олимпийските награди били изпитани също в условия на екстремални скокове в температурата, поливали ги със шампанско, пускали ги на пода и дори ги пробвали със зъби.

Тези медали ще издържат всичко, е убеден изпълнителният директор на бижутерската компания „Адамас”, която изготвила наградите за зимната олимпиада в Сочи, Максим Вайнберг:

– Медалите преминали през сериозни изпитания. Те били подложени на преса, разтягали лентичката, проверявали агресивните състави. Сега можем да бъдем уверени, че медалите ще издържат всички емоции на спортистите, дори най-силните.

За изработването на медалите за олимпиадата в Сочи били използвани около 700 кг. бронз, един тон сребро 960-та проба и 6 кг. чисто злато. А за да не потъмнеят с времето, медалите били покрити със специален нано-състав.

Тайна е, колко струва олимпийски трофей в парично изчисление. Та нали във всеки медал е вложен огромен труд и с всеки от тях е свързана цяла история, разказа за „Гласът на Русия” носителката на 18 олимпийски награди, легендарната гимнастичка Лариса Латинина:

– Първите шест олимпийски медали спечелих на първата олимпиада в Мелбърн. Вторите шест медали спечелих в Рим след раждането на дъщеря ми, когато тя беше само на година и половина. А останалите шест спечелих на олимпийските игри в Токио. Те бяха за мен особено скъпи, защото разбирах, че това е последната олимпиада, в която участвам. Когато получаваш медал, ти стоиш на пиедестала и в това време се издига знамето на твоята страна, звучи твоят химн, душата ти е преизпълнена с такава благодарност и към онези, които те подготвели, и към отбора, в който ти участваш, и към семейството, което ти осигурило възможност да се готвиш за олимпиадата. Това е огромно щастие, което трудно може да се опише.

Зимната олимпиада Сочи 2014 ще стане рекордна по брой на медалите. Общо в 15 вида спорт ще бъдат раздадени 98 комплекта награди.

.