"Олимпиадата в Сочи е реалност – Русия е победител"

Изобилстваща от срещи на върха и съвещания с президентско участие, на които се струпват висши длъжностни лица, Олимпиадата затвърдява статута на Сочи като трета, неофициална столица на Русия след Москва и втория по значение град Санкт Петербург, пише „Ведомости“.

Освен проявите, свързани с Игрите, програмата на руския лидер Владимир Путин в Сочи включва множество двустранни срещи. За откриването пристигат повечето президенти на страните от ОНД, лидери на европейски и азиатски държави. Сочи се превръща в център за вземане на решения и поради притока на руски министри, дошли да решават работни въпроси, а делегациите от парламента наброяват към 50 депутати и сенатори.

„Путин явно обича Сочи, където престоява едва ли не толкова, колкото и в Москва. Фактически това е трета столица, каквито са си правели по морските крайбрежия римските императори“, смята политологът Евгений Минченко. Освен това в Сочи разпускат хора, свързани със силовите структури, за които е проблем да излизат в чужбина, а президентът Путин е свикнал с подобно обкръжение, отбелязва експертът.

„По съветско време почивките в Сочи се смятаха за престижни, един вид награда, а Путин е съветски човек – неслучайно се възраждат много съветски традиции, будещи носталгия сред част от елита“, коментира Леонид Давидов от Фонда за развитие на гражданското общество. Затова е логично покрай президента в Сочи да се местят и „придворните“, а всички големи и държавни компании вече са си построили там санаториуми „резиденции“.

„РБК дейли“ помества три прогнози за представянето на руските олимпийци: оптимистична, реалистична и песимистична. Първата гласи, че Русия може да спечели на игрите 16 златни медала, като се класира на първо или на второ място. „За това обаче ще трябва да помагат всички звезди – пише вестникът, – да се задействат не само явните фаворити, но и „скритите картинки“.

Два златни медала в биатлона, хокейна победа на руските национали или голяма награда за отбора по фигурно пързаляне ще бъдат нещо като чудо, смята „РБК дейли“. Много ще зависи от това как се представят скиорите, но за пръв път в историята руските олимпийци ще претендират за златото в цели девет дисциплини, изтъква той.

Според „реалистичния“ сценарий вестникът очаква 9 златни медала за Русия, а най-песимистичният предполага само 5. Но дори и той подсказва, че след Ванкувър руските олимпийци ще направят в Сочи сериозен пробив и ще се върнат в елита на световния зимен спорт, заявява „РБК дейли“.

Руският олимпийски отбор наброява 225 спортисти, чиято средна възраст е 22,5 години. За игрите пристигат 6000 участници от около 88 страни. Спортната програма постави олимпийски рекорд и по общия брой дисциплини, и по броя на включените нови видове спорт, напомня „Росийская газета“.

„Телевизионната аудитория на олимпиадата в Сочи ще достигне безумна цифра – три милиарда души!“ – възкликва официозът. За олимпийските игри са изработени 1254 медала. За златните са употребени по 525 грама сребро и 6 грама злато, за сребърните – по 525 грама сребро, за бронзовите – по 460 грама бронз.

Освен ръчното шлайфане са използвани и супермодерни технологии – шарките тип пачуърк са нанасяни с лазер във вътрешността на прозрачен поликарбонат. Всеки медал е изготвен с точност до 0,001 милиметра и представлява уникално бижутерско изделие, уверява „Новие известия“.

„Проучихме международния опит и се помъчихме да предвидим всички възможни ситуации – изкъпване в шампанско, случайни изтървавания, проверка чрез захапване“, изрежда традиции и рискове Сергей Лукянченко от завода производител. „Направихме всичко възможно, за да гарантираме качество и надеждност“, уверява той.

Олимпиадата в Сочи може да влезе в историята по много причини, но една от тях вече й гарантира това със сигурност – щафетата на олимпийския огън. Тази от Сочи би всички предишни рекорди, отбелязва „Комерсант“.

За 123 дни огънят измина 65 000 километра, обиколи 135 града – фактически из цяла Русия: европейската част, Сибир, Далечния изток и крайния север. Уникални бяха и приключенията на олимпийския факел, далеч надхвърлили стандарта. Огънят стигна дъното на езеро Байкал, Северния полюс, най-високия в Европа връх – Елбрус, дори полетя в космоса. И пътуваше как ли не – с влак, автомобил, самолет, атомен ледоразбивач и космически кораб, пише „Комерсант“.

Знаково събитие нарича „Независимая газета“ призива на Русия участниците във всички въоръжени конфликти по света да обявят „олимпийско примирие“ за периода на Зимните игри в Сочи.

Традицията на олимпийското примирие идва от историята на древна Гърция; за жалост далеч не всички воюващи страни я спазват днес, отбелязва всекидневникът.

При всяко положение Олимпиадата в Сочи вече се превърна от амбициозен проект в реалност. И независимо колко медала ще паднат в касичката на олимпийските й национали, Русия вече може да бъде смятана за победител, добавя „Независимая газета“ , цитирана от БТА..