Олигархът Ринат Ахметов избира Киев

Ринат Ахметов избира Киев. В понеделник един от най-богатите олигарси на Украйна излезе с обръщение, в което призова работниците от предприятията в Донбас да протестират срещу властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

В този саботаж той не постигна голям успех, затова пък сега рискува да загуби капиталите си.
Формален повод за обръщението на олигарха стана завземането на привържениците на Донецката народна република на Донецката ж/п линия. Ахметов заявяваше още за напрегнатата ситуация в Мариупол, където уж опълченците се канели да разстрелят с картечници т.нар. „марш на мира”. Но, според мнението на експерти, причината е много по-проста. Не толкова отдавна ръководството на Донецката народна република се обърна към Ринат Ахметов с предложение да изплаща от републиканския бюджет данъчните отчисления от доходите на предприятията му. Но олгиархът сметна това за обида и заяви, че не признава съществуването на Донецката народна република. С това, както отбеляза политологът Александър Гусев, Ахметов рискува да загуби изключително много:

Ахметов се държи като бизнесмен, а не като политик. Все пак бизнесмен от такова равнище трябва да разбира от политическите реалии, които се формират в страната му. Ясно е, че съществуващото противопоставяне в Украйна и самопровъзгласяването на двете народни републики би трябвало да са отрезвили политическите му възгледи. Разбира се, той е трябвало предварително да прецени всички рискове от изявленията си. Публичните изявления от подобно равнище е много сериозна нещо. Той фактически създаде за себе си непреодолими условия на пребиваване на териториите на Луганска и Донецка област.
След като огласи лоялността си към Киев, Ринат Ахметов се надява за в бъдеще да не изгуби още един достатъчно удобен източник на доходи. Според мнението на експерта от Беларус Арсений Савицки олигархът хич не би искал да се лиши от дотационните постъпления в украинския бюджет:

– Това е доста логична реакция на Ахметов за дейността на Донецката народна република. Той сега активно се застъпва срещу това Донецката народна република да се отдели от Украйна, разбирайки всички политически и икономически рискове. Нещо повече – да не забравяме, че Донецка област е дотиран регион в състава на Украйна. Например за миналата година като дотации областта получи около три милиарда долара. И тези дотации в голяма степен бяха източник на благосъстояние на олигархичните групи, в това число и на Ахметов.

Така или не, но този без съмнение емоционален срив на Ринат Ахметов, може да има много далечни последствия. Експертите допускат, че в бъдеще, дори ако олигархът успее да си върне пълния контрол върху предприятията в Донбас, той няма да има предишното влияние в Донбаския регион. Както и на първите позиции в списъка на украинските богаташи той също няма дълго да се задържи.

Източник: Гласът на Русия