Оливър Стоун иска падане на американските тайни за Украйна

Американският филмов режисьор Оливър Стоун смята, че президентът на страната Доналд Тръмп трябва да публикува секретните документи за украинския конфликт. Той заяви това в интервю за руската телевизия в програмата „Воскресное время”, цитиран от РИА-Новости.

Според режисьора американците не познават реалното състояние на нещата. „Ако аз бях (на мястото на) президента Тръмп, бих разсекретил цялата информация за Украйна.

За Сирия също, но първо за Украйна, защото именно оттук започва студената война”, заяви той.

Стоун нарече „приказки” твърденията на американския истеблишмънт за това, че Русия е „завзела Крим, присъства в Донбас и въобще заплашва Украйна”.

Режисьорът предполага, че зад всички важни събития на съвременността стои ЦРУ, включително зад конфликта в Украйна, „която беше тяхна цел от самото начало на студената война”.

Стоун твърди, че има неопровержими доказателства за това, че на Вашингтон е нужен измислен предлог, за да разгори война.

„Това е лудост. На САЩ е нужна заплаха, нужен е враг и то не един. Мисля, че американската сила се опира на враговете, защото те носят пари”, резюмира режисьорът.

Стоун има три „Оскара”, автор е на филмите „Уолстрийт: Парите никога не спят”, „Кулите близнаци”, „Джей Еф Кей” и други. Известен е като режисьор, който снима филми по остри политически теми. Герои в лентите му стават американски президенти като Ричард Никсън, Джон Кенеди, Джордж Буш-младши. През 2016 година той показа документалния си филм „Украйна в огън” за събитията, станали в страната от 1941 до 2014 година. Филмът разказва и за националистическите движения, които съществуват в Украйна по време на Втората световна война.

Стоун не само е съпродуцент на филма, но и взима интервюта от руския президент Владимир Путин и бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

Източник: БГНЕС