Олег Целков: «За мислещото същество най-ценното е хуморът»

На 3 юни във фонда култура „Екатерина“ се открива изложба на знаменития художник Олег Целков «Бубновый туз»(Каро асо). В експозицията са представени около 45 картини, нарисувани в периода от 1968 до 2011 година. В навечерието на изложбата парижкият кореспондент на в. «Культурa» посетил ателието на художника, който живее във Франция.

култура: Защо е наречена така изложбата?
Целков: Каро асо са зашивали към дрехите на каторжниците, за да се забелязват по-добре. Такъв каторжник се чувствам и азв изкуството…

култура: Ретроспективната изложба е посветена на юбилея — на 15 юли навършвате 80 години. Време за равносметка?
Целков: Никога не съм правил това и не смятам да го правя, защото през целия си живот така и не разбрах къде е моето място в изкуството…

култура: Наскоро един арт-критик отбеляза, че «Тайната вечеря» на Целков, като най-мощният образ на ХХ век, се нарежда до «Герника» на Пикасо. …
Целков: «Тайната вечеря» съм я нарисувал през 1970 година — преди повече от четиридесет години. И днес тя ми е абсолютно чужда. Но понякога като я гледам, изпитвам удовлетворение.

Celkov_Kult_18_06
Тайната вечеря“, 1970г.

култура: Пред какви чужди платна изпитвате душевен трепет?
Целков: Пред «Тайната вечеря» и другите работи на Леонардо да Винчи. Но на всичко велико започнах да гледам по-трезво. Живописта е един от видовете човешка дейност. Леонардо или Рафаел са били занаятчии. Рисували са картини както другите са правили ботуши или са строили кораби. Но гениални занаятчии.

култура: Не Ви ли терзаят съмнения? Ако потомците не Ви оценят? Ще Ви бъде ли обидно?
Целков: Аз не мога да създам нищо друго. Аз вървях по пътечка, от която не е възможно да се отбия. Художникът е рупор. Той изразява нещо, идващо отгоре.

Celkov_Kult_18_08

Маска и стрекоза“ (Маска и водно конче“, 1976г.

култура: Прието е да се смята, че Вие не се вписвате съвсем в понятието contemporary art (съвременно изкуство)…
Целков: В изкуството винаги съществуват течения: романтици, реалисти, импресионисти, символисти, абстракционисти, концептуалисти и т.н. Всички останали, които не попадат в готовото течение се оценяват много по-късно… Аз вървя по собствен път.

0471-O.TSELKOVvnJLM
Прогулка“ (Разходка), 2000г.

култура: Съвременната живопис се отличава с пълно отсъствие на школи. Главното е на всяка цена да се самоизразиш.
Целков: Пример за това е Ван Гог , какви върхове е достигнал без да има особен художествен багаж. Обаче е рисувал така, че другите са разбрали, че тяхното образование е пълна глупост. Такъв е бил и Гоген- идва от улицата. За истинския художник «неучеността» може да се окаже светлина, а учението – затъмнение на мозъците. Талантливият художник може да бъде абсолютен идиот.

култура: За французите главното изкуство е това на живота. Те прави ли са ?
Целков: Важно е да се научиш да се чувстваш щастлив. Аз съм оптимист в живота … За мислещото същество най-ценното е хуморът. Само така може да се победи отчаяния страх от смъртта…

http://portal-kultura.ru/articles/person/44565-oleg-tselkov-dlya-myslyashchego-sushchestva-samoe-tsennoe-yumor/