Оланд и Меркел пристигат в Москва

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел пристигат в Москва, където ще представят пред руския държавен глава Владимир Путин план за постигане на мир в Източна Украйна.

Вчера пред Оланд и Меркел в Киев президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че планът му дава надежда за постигането на примирие. Европейският съюз демонстрира единство и солидарност по украинския въпрос. Това е много важно за нас“, посочва Порошенко.

Преди срещата в Киев, Оланд каза, че новите мирни предложения се основават на териториалната цялост на Украйна и са приемливи за всички. Руските медии коментират, че планът предвижда автономия на Донецка и Луганска област и нова демаркационна линия.

Путин обяви, че е готов на конструктивен диалог с Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

„Ръководителите на Русия, Германия и Франция ще обсъдят какви конкретни стъпки могат да бъдат предприети за скорошно прекратяване на гражданската война в Украйна“, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От своя страна съветникът на Владимир Путин за външната политика Юрий Ушаков изрази надежда, че планът за мирно решаване на кризата в Украйна, който Меркел и Оланд по всяка вероятност ще представят в Москва, има комплексен характер и е съобразен с направените от руския президент предложения. „Владимир Путин има готовност за конструктивен диалог“, добави Ушаков.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич по време на своята редовна прескоференция също отказа да даде повече информация за днешните преговори като посочи, че ще трябва да изчакаме техния край и заявленията на тримата лидери./БНР