Оланд: Въвеждането на икономически санкции срещу Русия трябва да се прекрати

„Ако Русия е в криза, не е задължително това да е добре за Европа”. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от russian.rt. „Не съм привърженик на политиката на най-лошото и смятам, че санкциите вече трябва да бъдат отменени”, допълни той.

При това Оланд заяви, че режимът от санкции трябва да остане в предишния си формат, ако страните не успеят да постигнат резултати по украинския въпрос. „Те (санкциите) трябва да бъдат снети, ако има прогрес. Ако няма, то санкциите трябва да останат”, поясни френският президент.

Оланд подчерта също така, че руският държавен глава няма за цел да анексира източната част на Украйна, а основната цел на Путин е да удържи страната от встъпването й в Североатлантическия алианс. „Путин не иска да анексира Източна Украйна, той ми каза това. Бих могъл и да не му вярвам. Но това не е Крим. Той иска Украйна да не премине в лагера на НАТО”, подчерта още френският президент.

Той изрази увереност, че по време на срещата в Астана ще бъде постигнат прогрес в разрешаването на украинската криза. „Аз ще замина за Астана на 15 януари при едно единствено условия – че можем да постигнем нов прогрес… И аз смятам, че това ще се случи”, каза Оланд.

По-рано френският президент заяви, че Париж не вижда достатъчен напредък в разрешаването на ситуацията в Източна Украйна, поради което не може да предаде на Русия платените от нея хеликоптероносачи тип „Мистрал”. „Бих искал Минският процес да бъде завършен, и протоколът да бъде изпълнен”, каза той, като подчерта, че само в такъв случай ще стане възможно изпълнението на договора за доставката на корабите от френска страна. „Казах това вече няколко пъти: до този момент няма достатъчен прогрес  от гледна точка на Франция за осъществяването на доставката”, каза Оланд.