Около 3000 терористи се предадоха в района на Дамаск

Към примирието в Дамаск вече са се присъединили около 3000 терористи, които са предали оръжието си и са се отправили към провинция Идлиб.  Това съобщи в сряда (7 декември) говорителят на руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия полковник Алексей Лещенко, цитиран от РИА Новости

„След дълги и мъчителни преговори бе постигнато споразумение за присъединяването на бойците към режима на прекратяване на бойните действия“, разказа Лещенко. Те са предали на властите над 500 единици стрелково оръжие, снайперски винтовки и десетки 120-мм миномети.

В предградието Хан еш-Шейх, където са се предали терористите, повечето сгради са разрушени. Останали са и много невзривени боеприпаси. Мирните жители, напуснали предградието заради кризата в Сирия преди четири години обаче, постепенно се връщат в домовете си, пише Руски дневник.

Междувременно ливанският ТВ канал „Ал Маядин“ съобщи, че самолети на израелските ВВС в сряда са нанесли ракетен удар по военното летище Меза, разположено в югозападните покрайнини на Дамаск. Според информацията ударът е нанесен от въздушното пространство на Ливан. Каналът отбелязва, че в течение на половин час след атаката от района на военния обект са се разнасяли мощни взривове. Въпреки това няма данни за ранени или загинали. До момента официален Дамаск не е коментирал информацията за инцидента, посочва РИА „Новости“.