Огън обхвана склад с артилерийски боеприпаси в Украйна

В четвъртък вечерта огън обхвана склад с артилерийски боеприпаси в град Сватово, Луганска област, Украйна. Взривяващите се снаряди принудиха хората да търсят убежище в подземията, а властите спешно да организират спасителни отряди от цялата област, публикува bgnes.com.

Както съобщи заместник-председателят на луганската военно-гражданска администрация Юрий Клименко, горят складове с боеприпаси. Взривяват се снаряди, включително реактивни. Огънят обхвана район от 9000 кв. м. Вече има двама загинали. Има най-малко четирима ранени. Според данни на силите за сигурност, пожарът е предизвикан от сигнална ракета, която е била изстреляна по боеприпасите.

Складът е на силите на Киев, в момента там не се водят активни бойни действия. На площадката за съхранение на боеприпаси са се намирали 3,5 хиляди тона артилерийски снаряди, пише ТАСС. Има и боеприпаси за реактивните системи за залпов огън „Град”, „Смерч” и „Ураган”. Един от тези снаряди е отлетял на 24 километра от Сватово в посока Харков. Според военен експерт склад с такива боеприпаси може да гори пет дни и останките от взривените боеприпаси се разпръсват в район с радиус 5-7 км.