Общият уикенд на Владимир Путин и Дмитрий Медведев (СНИМКИ)

Двамата най-видни политически мъже на Русия – президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, решиха да прекарат заедно почивните дни на чист въздух и избраха за целта Новгородска област, съобщи пред журналисти говорителят на държавния глава – Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Двамата пристигнаха привечер на остров Липно в езерото Илмен, откъдето на катер по делтата на река Мста тръгнаха на разходка по езерото. Времето бе тихо, което позволи на Путин и Медведев да изминат спокойно няколко километра по водата и да побеседват в неформална обстановка, разказа Песков.

По пътя те срещнаха местни рибари с две сойми (дървени лодки, дълги между 12 и 15 м), които ловели риба с помощта на гриб (вид рибарска мрежа). Рибарите били удивени от появата на президента и премиера, които се спрели при тях и ги поканили да се присъединят към разговора, продължава разказът.

Рибарите показали на Путин и Медведев как се лови риба с този вид мрежа, опъната между двете лодки.

Президентът и премиерът ги разпитали подробно за технологията на изработването на тези лодки и за видовете риба, въдещи се в езерото. После всички заедно слезли на брега на река Мста и запалили огън, край който продължили разговора.

Неформалната атмосфера не попречила на рибарите да зададат на първите държавни мъже вълнуващите ги въпроси, свързани с регистрирането на риболовните съдове, борбата с бракониерството, подкрепата за рибарската професия и развитието на науката.

Рибарите сварили рибена чорба, с която нагостили видните си събеседници и ги поканиха отново да им гостуват на вкусната рибена гозба.

Остров Липно е едно от живописните места в езерото. Сега на него живее само една възрастна жена. Рибарите често спират там по време на лов. На острова се намира и една от първите каменни църкви, издигнати след монголското нашествие – „Св. Никола“, построена през 1292 г., обяснява ТАСС. В нея са запазени някои от първоначалните ѝ стенописи. Храмът е бил разрушен по време на Втората световна война, но е реставриран през 1956 г. и е паметник на културата.

Изтночник: BTV