Народната дипломация – залог за укрепване на приятелството между Русия и България

По покана на град Орехово-Зуево посланикът на Република Бъгария в Москва Атанас Кръстин е участвал в тържествено мероприятие, посветено на Освобожденито на България от петвековното турско робство и 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, организирано от Анаталоий Столетов, потомък на ген. Столетов. Темата на мероприятието е «Обществената дипломация – залог за дружбата между Русия и България“.

Срещата с Посланика на Република България се е провела в изложбената зала на гр. Орехово-Зуево.

Посланик Кръстин e разказал подробно за историята на  нашите дипломатически отношения, започвайки от руския  статски  съветник Александър Давидов  и княз Батенберг и до наши дни. Той е проявил особен интерес  към  руската младежка аудитория.

Българският посланик е посетил музея, градската галерия, Школата по изкуствата и се е срещнал с представители на обществени организации в града.

На събитието са присъствали и кореспондентите на Младежкия медиен център, специалистът за работа с младежта от младежкия клуб Екатерина Караваева, възпитаници на Военно-Патриотичния Център “РУСИЧИ!”, Директорът на Младежкия клуб „Орехово-Зуево” – Алексей Франгулов.

Анатолий Столетов е разказал за Руско-турската война и ролята в нея на генерал Н. Г. Столетов, командир на българското опълчение.

Олга Краснова, специалист в краеведския музей, е разказала интересни факти за участието на жителите на Орехово-Зуево в Руско-турската война. На срещата са били представени много исторически сведения, били са показани документални филми.

Подарък за гостите на срещата е било представянето на творчески колективи и възпитаниците на Художествената школа „Яков Флиер“.

 

Източници:

https://yadi.sk/i/F8tlB5LxkD7Szg

«Народная дипломатия — залог дружбы России и Болгарии»