Обекти на ЮНЕСКО в Русия -Троице-Сергиевата Лавра

Троице-Сергиевата Лавра в Сергиев Посад от векове е една от най-почитаните руски светини. Всяка епоха е оставяла своя отпечатък върху нейната територия под формата на уникални структури. Преди тридесет години този архитектурен и духовен паметник е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В подкрепа на включването са посочени следните аргументи: ансамбълът Троице-Сергиевата Лавра е ярък пример за съчетание на традиционна руска архитектура и западноевропейска архитектура. Ансамбълът   е изключителен и удивително завършен образец на действащ православен манастирски комплекс.

Ансамбълът на Троице-Сергиева Лавра включва повече от 50 сгради и съоръжения. Главният Храм на манастира е Троицкият събор, в който се съхраняват мощите на свети Сергий Радонежски.

Ковчег с мощите на свети Сергий Радонежски

 Белокаменният Троицки събор е  най-ранната постройка на манастира, издигнат през 1422 година.

The Trinity Cathedral Troitse Sergiyeva Lavra.jpg

 Този уникален исторически обект е един от малкото събори, където се е съхранил иконостасът, рисуван от великите майстори-иконописци – Андрей Рубльов и Даниил Чорни.

Иконостас

Царската врата и иконата „Троица“ от Андрей Рубльов

Съборът е увековечил традициите на московската архитектура на XIV-XV столетия.

Интериорът на Троицкия събор

С течение на времето около Храма се е сформирал архитектурен ансамбъл .  На 8 юни 1742 година с имераторски Указ на Елизавета Петровна на Манастира е присвоен статут и наименование Лавра. Днес това е действащ мъжки манастир, духовен център на православна Русия.  Неговата територия се обитава от около 300 служители на Църквата.

На изток от Събора през 1476 г. псковските майстори построяват тухлена църква-камбанария в името на Слизането на Светия дух над апостолите. Църквата е направена с уникално съчетание на ранна московска и псковска архитектура. Ярка отличителна черта на тази църква е камбанарията под нейния купол с липсваща вътрешна комуникация между камбанарията и самия храм

Сергиев Посад. Троице-Сергиева Лавра. Церковь Сошествия Святого Духа. фасады,

Църквата „Слизане на Светия дух“

Светите врати – главният вход към територията на Троице-Сергиевата лавра, с изображения на светци и надвратната църква Йоан Предтеча.

 

Зад тях се намира Успенският събор. Той е издигнат през 1559-1585 години по образец на Успенския събор в Московския Кремъл. Стенописите на Успенския събор са създадени през 1684 г.

Троице-Сергиева Лавра. Собор Успения Пресвятой Богородицы, Сергиев Посад

Троице-Сергиева Лавра. Собор Успения Пресвятой Богородицы, Сергиев Посад

На северозапад от Събора се намира гробницата на Годунови. В нея се пазят останките на Царя Борис, неговата жена Мария, синът му Фьодор и дъщерята Ксения.

 Троице-Сергиева Лавра. Собор Успения Пресвятой Богородицы, Сергиев Посад

Многочислените съкровища се съхраняват в манастирската Ризница – това са уникални предмети на декоративно-приложното изкуство, даровете от царете и богатите хора на манастира.

В Лаврата от векове се е събирала единствената по своя характер библиотека от ръкописни и старопечатни книги. От 1814г. на територията на Троице-Сергиевата Лавра се разполага Московската Духовна академия – най-старото висше учебно заведение в Русия, основано през 1685 година в Москва. От 1940 година Троице-Сергиевата Лавра е държавен музей-заповедник.

 

Източници:

https://unesco.ru/news/55-trinity-lavra/

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80_%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B9_%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8B

http://10russia.ru/object_67

https://architectstyle.livejournal.com/704420.html

error: Съдържанието ни е авторско!