Обекти на ЮНЕСКО в Русия – Петроглифите от Онежкото езеро и Бяло море

Едни от най-загадъчните и древни скални рисунки на Земята са петроглифите от Онежкото езеро и Бяло море. Смисълът на много изображения остава загадка за учените.

Беломорските и Онежките петроглифи са уникален паметник на примитивното изобразително изкуство, които нямат аналог. От 2021 г. те са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Петроглифите от Онежкото езеро и Бялото море се намират в северозападната част на Русия в Република Карелия и включват две съставни части, разположени на разстояние 300 км една от друга: петроглифите от Онежкото езеро в югоизточната част на Република Карелия и петроглифите от Бялото море в североизточната й част.

Онежките и Беломорските изображения са открити в началото на XIX в. от геолога и археолога К.И. Гревингк, когато за първи път са документирани и копирани.  Прави впечатление, че съседно село носи името «Бесов Нос», което се дължи на вярата на местните хора в демоничната сила на рисунките.

Петроглифите от Онежкото езеро и Бяло море представляват един от най-големите независими центрове на неолитно скално изкуство в Европа, датиращ от около 4500-3500 г. пр. н.е. Общо повече от 4500 петроглифа са концентрирани в 33 паметника, в две съставни части: 22 паметника на Онежкото езеро и 11 паметника на Бяло море. Петроглифите са свързани и с повече от 100 археологически паметника, включително селища, обекти и едно погребение – те са синхронни с паметниците на скалното изкуство.

Скалните рисунки от Онежкото езеро са представени главно от птици, символи, фигури от типа „получовек-полуживотно. ​ Онежките петроглифи се характеризират с мистичен характер, геометричните фигури се възприемат като космически, „слънчеви“и „лунни“ знаци – кръгове с линии и лъчи. Повредите в навигацията и часовника не са рядкост в радиус от един километър. Твърди се, че причината е в гранита, намиращ се под земната повърхност – той е наситен с магнитна руда. Но, разбира се, много хора смятат, че това е демонично влияние.

Беломорските изображения са малки: от 20 до 50 сантиметра, с изключение на лосовете, чиито размери достигат 3,5 метра. Сюжетите на рисунките са много реалистични: лодки с екипаж, сцени на лов на птици и тюлени, композиции от сражения. ай-мистериозните сред беломорските петроглифи са така наречените „Бесовски следи“. На рисунката са изобразени множество следи от боси крака по пътя към „ Беса“, заобиколен от различни загадъчни фигури. Учените смятат, че това място е било предназначено за жертвоприношения, а „Бес“ е бил божество или почитан символ.

Появата на петроглифите датира от неолита и показва прехода от общности на ловци и събирачи към по-уседнало общество. Петроглифите свидетелстват за вярванията и начина на живот на ловците-риболовци-събирачи в продължение на 600-800 години; говорят за високото ниво на развитие на тези култури, които са използвали тези центрове за скално изкуство като места за срещи и демонстрират значителните художествени качества и творчеството на примитивните художници.

Според учените, петроглифите не са просто примитивни „графити“, те са част от древни храмове на слънцето. Ето защо тези примитивни рисунки предизвикват такъв интерес.

 

Източници:

https://whc.unesco.org/ru/list/1654

https://notivory.com/press-center/news/petroglyphs-of-lake-onega-and-the-white-sea/

http://basic.organization.heritage-institute.ru/749/

https://whc.unesco.org/ru/list/1654

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%84%D1%8B#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:%D0%91%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%8B_%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%B8_4.jpg

error: Съдържанието ни е авторско!