Обекти на ЮНЕСКО в Русия – Кенозерският национален парк

Църкви с „небеса“ на брега на 300 езера: ЮНЕСКО вписва уникално място в руския север в Списъка на световното наследство.

Уникалността на руската култура и традиции за пореден път беше призната и подчертана на световно ниво – още едно уникално място в Русия е включено в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – Кенозерският национален парк в Архангелска област. В престижния списък присъстват 32 паметника в Русия.

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО, заседавал в Индия от 21 до 29 юли,  разглеждайки 27 кандидати – красиви и исторически ценни места в различни страни, от Бразилия, Великобритания и Китай до Маркизките острови, е обявил решението си да бъде включен в списъка единствено руският кандидат – Кенозерският национален парк!

В защитено място на руския Север, сред горите и езерата на Архангелска област, е запазен – по думите на експертите на ЮНЕСКО – „местен културен ландшафт, който се е формирал от XII в… Тук са разположени няколко традиционни  селища със самобитни паметници на руската дървена архитектура. В продължение на много векове дървените църкви са  украсявани с рисувани тавани или „небеса“. Именно тук изследователите са записали много староруски духовни бисери и приказки. Това е и вододелът на два океана – Северния ледовит и Атлантическия.

„В тази защитена зона се съхраняват не само архитектурни шедьоври на руските майстори, но и живи духовни и културни традиции“, – подчертава Ринат Аляутдинов, постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО.

За Русия това е 32-ият обект в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е вторият в Архангелска област – след Соловецките острови. Най-впечатляващите дървени шедьоври са Почезерският погост в село Филиповская, църквата на светите апостоли Петър и Павел в село Моршчихинская, църквата на името на преподобния Александър Свирскрой на Хижгор и десетки други храмове и параклиси. Те стоят по родните си места, в селата и на бреговете на повече от 300 езера.

https://vseruss.com/czerkvi-s-nebesami-na-beregah-300-ozyor-yunesko-vklyuchila-v-spisok-vsemirnogo-naslediya-unikalnoe-mesto-na-russkom-severe/

https://www.tripadvisor.ru/Attraction_Review-g2323924-d6502357-Reviews-Kenozero_National_Park-Arkhangelsk_Oblast_Northwestern_District.html

https://yandex.ru/maps/org/natsionalny_park_kenozerskiy/183052217174/?ll=38.185756%2C62.076414&z=12

https://www.tripadvisor.ru/Attraction_Review-g2323924-d6502357-Reviews-Kenozero_National_Park-Arkhangelsk_Oblast_Northwestern_District.html

error: Съдържанието ни е авторско!