Обама: Споразумението с Иран не би било постигнато без Русия

Без съдействието от страна на Руската федерация споразумението за ядрената програма на Иран не би било постигнато. Това обяви в интервю за в. „Ню Йорк таймс“ американският президент Барак Обама, предаде ТАСС.

„Русия помогна за това, – цитира изданието думите на американския лидер. – Ще бъда откровен с вас. Отчитайки нашите разногласия с Русия за Украйна, аз не бях уверен, че ще получим подкрепа. За мое учудване Путин и руските власти разделяха тези два въпроса и ние не бихме могли да постигнем споразумение, ако нямахме подкрепата на Москва в преговорите с Техеран“.

Американският президент отхвърли критиката по отношение на постигнатото във Виена споразумение, под което, както той отбеляза, са поставили подписите си “шест държави, играещи ключова роля в света“.

„Ние изключихме всяка възможност за това, че Иран може да разработи ядрено оръжие, – подчерта той. – Ние успяхме да обединим световната общност около най-ефективния режим на санкции, който сме установявали някога, и който нанесе сериозен ущърб на икономиката на Иран, като го принуди да седне на масата за преговорите, защото болшинството от световните лидери се съгласиха, че получавайки ядрено оръжие, Техеран ще представлява огромна опасност за региона и нашите съюзници“.

При това, американският лидер добави, че няма планове за ограничаване на правото на Иран в областта на мирния атом. „У нас не е имало международен консенсус относно това, че Иран изобщо не трябва да има достъп до ядрена енергия“, поясни той.

Обама не изключва възможността, поправяйки финансовото си положение вследствие на отслабването на санкциите, Иран „да спонсорира тероризма“. „Има такава вероятност, и ние постоянно ще предприемаме мерки срещу това и ще работим над този въпрос заедно с нашите съюзници, страните от Персийския залив и Израел, за да прекратим тези действия, не касаещи се до ядрената програма“, каза американският президент.

Обама отбеляза също: „Ние не оценяваме тази сделка по това, дали тя ще може да промени режима в Иран. Ние не я оценяваме по това, дали тя ще реши всички проблеми, свързани с Иран, дали ще прекрати тази вредна дейност, която те (иранците) провеждат в цял свят“. Основният критерии на оценка, според Обама, се състои в това, „дали Иран ще може да получи ядрено оръжие“. „Именно това е било винаги основна тема на дискусията“, подчерта той. По думите на американския президент, постигнатото споразумение е „най-верният път към това Иран да не получи ядрено оръжие, и с помощта на световната общност това ще бъде постигнато без да бъде започната още една война в Близкия Изток“.

Едновременно с това, Обама изрази увереност в това, че САЩ притежават огромно военно предимство пред Иран и могат да нанесат поражение на бойното поле по всяко време. На въпрос на журналиста, защо Техеран трябва да се опасява от реакцията на САЩ в случай не неизпълнение на условията от постигнатото във Виена споразумение, Обама отвърна: „Защото ние можем да нанесем поражение на техните военни бързо и лесно, ако пожелаем“. „И аз мисля, че те видяха, че съм готов да използвам военна сила там, където според мен, е важно за интересите на САЩ“, подчерта Обама.

„Смятам, че сега те (Иран) са заинтересовани от това да действат паралелно в две направления: да имат възможност да получат предимства от това, че в света действията им ще бъдат считани за законни, от търговията и смекчаването на санкциите, а също едновременно чрез посредници да сеят разрушение в региона“, каза американският лидер. „Такъв бе планът за действие преди, – отбеляза той. – Смятам, че е много важно ние да привлечем вниманието към това, което те правят с помощта на посредници, и ги накараха да отговарят за това. По този въпрос трябва да говорим със страните от Персийския залив“.