Обама се обърна към Путин с молба да окаже натиск върху властите в Сирия

Американският президент Барак Обама се обърна към руския си колега Владимир Путин с молба да окаже натиск върху сирийските власти по въпроса за спазване на примирието, предаде ТАСС.

Обама направи това изявление в Рияд след среща на върха между САЩ и Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ).

„Призовах президента Путин да окаже натиск върху Асад“, цитира думите на Обама телевизия „Ал Арабия“.

САЩ се обявяват за регулирането на конфликта в Сирия по политически път и считат, че ако там се възобновят широкомащабните военни действия, то това ще бъде лошо за всички, подчерта американският президент.

Той отбеляза, че така нареченият резервен план в случай на провал на примирието в Сирия „ще бъде лош“ във всеки случай. „Проблемът с „План Б“ се състои в това, че той не предвижда политическо регулиране. Това означава, че там ще продължат военните действия, може би, в продължение на много години. Който и от тях да излезе победител, ще получи на свое разположение страна, която ще бъде разрушена“, каза Обама.

„Винаги съм смятал, че трябва да постигнем политическо регулиране в Сирия и че външните сили, участващи в този процес, също трябва да се стремят към това“, заяви американският лидер. Той потвърди, че САЩ продължават да настояват да скорошната оставка на сирийския президент Башар Асад, тъй като не могат „да си представят него начело на правителството, което ще прекрати военните действия“. По-рано Обама заяви, че същата позиция споделят и арабските държави от Персийския залив, участвали в срещата в Рияд.