Обама: руснаците в Украйна трябва да получат гаранции за спазването на правата им

Руските и рускоговорящите жители в Украйна трябва да получат гаранция за съблюдаване на спазването на правата им, заяви президентът на САЩ Барак Обама, коментирайки резултатите от срещата на представителите на Русия, Украйна, САЩ и ЕС в Женева, предаде РИА Новости.

„Това бе дълъг и оживен разговор, но, доколкото разбирам, министър-председателят на Украйна детайлно и подробно представи реформите, които ще бъдат проведени, включително и реформи, които осигуряват гаранции за украинците в южна и източна Украйна. Гаранции за това, че те ще бъдат изцяло представени и техните права ще бъдат защитени, че говорещите руски език и етническите руски граждани в Украйна ще получат пълна защита от закона“, заяви Барак Обама.

Срещата с участието на Русия, Украйна, САЩ и ЕС се състоя в четвъртък в Женева.

По-късно държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че изпълняващият длъжността президент на Украйна няколко пъти е уверил участниците в срещата в всеобхващащия, прозрачен и отговорен процес на конституционната реформа, който включва незабавно създаване на широк национален диалог, обхващаш всички украински региони. Кери призна също, че не е повдигнал въпросите, които първоначално са били набелязани от САЩ, като присъединяването на Крим към Русия и дислокацията на руските части на територията на Русия в близост до границата с Украйна.