Обама: Русия не е допринесла за възпирането на ИД

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия да направи стратегическо решение и да насочи въздушната си кампания в Сирия срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, а не срещу „умерените опозиционни сили, които се опитват да свалят от власт Башар Асад“, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Малко преди да отпътува от Малайзия, където участва в срещата на върха на АСЕАН, Обама подчерта, че военната операция на Русия в началните си фази не е допринесла с нищо за възпирането на ИД и дори в някаква степен е подсилила позициите на групировката.

Президентът на САЩ каза пред журналистите, че е посъветвал Владимир Путин на разговора им в Анталия да насочи ударите срещу онези, които свалиха руския самолет и избиха невинни руски граждани.

Обама добави, че Москва не е поела официално ангажимент да подкрепи политически преход, чрез който Асад да се оттегли от властта, а само политически преходен процес.

Президентът на САЩ беше помолен на пресконференцията да коментира материал на „Ню Йорк таймс“, че разузнавателните служби се опитват да представят по-оптимистична от реалната картина за успехите срещу „Ислямска държава“ и обучението на иракски войници. Обама отговори, че многократно е инструктирал службите никога да не прикриват фактите и да не изкарват нещата „по-розови“.

Американският президент заяви, че САЩ и съюзниците им няма да проявят никакво колебание в битката срещу „Ислямска държава“ и предупреди, че светът няма да приеме джихадистите атаки в Париж и навсякъде другаде по света като „новото нормално положение“.

Той призова световните лидери да отидат на климатичната конференция в Париж в началото на декември, за да покажат, че не ги е страх.

 

Източник: „Гласове“.