Обама призова Русия да прекрати ударите срещу „умерената опозиция“ в Сирия

Американският президент Барак Обама в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин е призовал Русия да прекрати въздушните удари, нанасяни срещу сирийските бунтовници, наричани от Вашингтон „умерена опозиция“. Това се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на Белия дом, предаде TACC.

„Вчера президентът Обама проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, за да обсъдят решенията и договореностите, постигнати на срещата на Международната група за подкрепа на Сирия на 11 февруари“, отбелязват от пресслужбата. Американският президент е искал да „посочи необходимостта от скорошно откриване на хуманитарен достъп към обсадените райони в Сирия и прекратяване на бойните действия в цялата страна“, заявиха още от Белия дом.

„Президентът Обама подчерта важността на това, че Русия сега трябва да изиграе конструктивна роля, като прекрати въздушната си кампания срещу силите на умерената опозиция в Сирия“, добавиха от пресслужбата. „Лидерите се договориха, че Съединените щати и Русия ще поддържат контакт по въпроса за важната дейност, провеждана от Международната група за подкрепа на Сирия“, заявиха още от Белия дом.

От пресслужбата на Кремъл на свой ред съобщиха, че и от двете страни е била дадена „позитивна оценка на резултатите от заседанието на Междуправителствената група за подкрепа на Сирия в Мюнхен на 11-12 февруари, потвърдила принципите и положенията на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН в частта за хуманитарните аспекти и изработването на условията на режима за прекратяване на огъня, както и във въпросите за съдействието за начало на реален политически процес“. „Изразена бе, в частност, подкрепа на усилията на две целеви групи – за прекратяване на огъня и хуманитарните аспекти“, отбелязаха от пресслужбата на Кремъл.