Обама одобрил операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен, осъзнавайки рисковете за репутацията на САЩ

Президентът на САЩ е поискал провеждането на секретната операция на американски командоси за ликвидиране на Осама бин Ладен веднага, след като е получил информацията на разузнаването, че водачът на терористичната организация „Ал Каида“ може да се укрива на територията на Пакистан. При това президентът е осъзнавал сериозните рискове, свързани с операцията, включително и за репутацията на САЩ. Това разкри самият Обама в интервю за тв компанията Си Ен Ен, посветено на петата годишнина от ликвидирането на Бин Ладен.

По думите на президента операцията е била подготвена изключително внимателно. „Ние се подготвихме възможно най-добре“, отбеляза той. Според него първоначално шансовете Бин Ладен действително да се укрива на посоченото място били „50 на 50“. Обама обаче отбеляза, че е бил настроен да се опита да проведе операцията още в най-ранните стадии на обсъждане. Окончателното решение било взето обаче едва, след като всеки член на неговия кабинет се е изказал по този повод. Въпреки това „Вашингтон не гледал на ситуацията през розови очила“.

„Беше ми ясно, че това е нашият най-добър шанс да се доберем до Осама бин Ладен и ако не предприемем действия, той може да се укрие за години“, отбеляза Обама в интервюто си. По думите му, той е разбирал, че операцията в Аботабад „ще предизвика значителна негативна реакция в Пакистан“. Освен това, ако се окажело, че разузнавателната информация била невярна, то „щяхме да изгубим имидж на международната сцена“, призна президентът.

Основателят и ръководител на международната терористична организация „Ал Каида“ Осама бин Ладен бе ликвидиран на 2 май 2011 г. при операция на специалните служби на САЩ в северозападната част на Пакистан. Тялото му е било изхвърлено в Арабско море. Американските власти считат Бин Ладен за главен организатор на терористичните актове на 11 септември 2001 г.

Президентът обаче призна, че с елиминирането на Бин Ладен светът не е станал по-безопасно място. „Близкият изток в момента в много отношения е в много по-хаотична ситуация“, призна той и добави, че това не е пряко свързано с Бин Ладен, а е причинено от събитията от така наречената „Арабска пролет“. Унищожаването на Осама обаче е било важно, то имало символично значение тъй като показало на света, че САЩ няма да оставят безнаказани онези, които са извърши атентат на тяхна територия.