Обама нарече руската армия „втората по мощ в света“

Американският президент Барак Обама нарече руската армия „втората по мощ в света“, като заяви че сирийската опозиция не е в състояние да й се противопостави, предаде РИА Новости.

След началото на операцията на руските ВКС в Сирия по адрес на Русия от страна на Запада редовно прозвучават недоказани обвинения за това, че въздушни удари се нанасят не по терористите от ИД, а по умерената опозиция и гражданските обекти. Руската страна неведнъж опровергава тази информация, като заяви, че целите на военната й авиация в Сирия са единствено терористичните групировки, а не обекти на гражданската инфраструктура.

„Ако Русия продължи с безразборните бомбардировки, които видяхме, то смятам може да се каже, че няма да видим някакви успехи на опозицията. Да, Русия има най-голямата армия. Очевидно, малкото бунтовници в Сирия не могат да се сравняват с оръжията на втората по мощ армия в света“, каза той на пресконференция в Калифорния.

„Но това няма да реши проблема със стабилизирането на Сирия, а единствения начин за постигането на това е да се гарантира в някакъв вид политическия преход“, допълва американският президент.

Обама счита действията на ВКС на РФ в Сирия за свидетелство за слабостта, а не за силата на сирийския президент Башар Асад, предаде ТАСС.

Фактът, че Русия „е трябвало да изпратила собствени военни и самолети и да се намеси в тази масирана военна операция, е доказателство не за голямата сила, а за слабост на позицията на Асад“, счита Обама. По думите му, Русия продължава да рискува да „затъне“ в Сирия.

Освен това президентът Барак Обама обеща да не допусне „Ислямска държава“ да изгради база в Либия и заяви, че САЩ може да предприемат действия, ако има „ясна цел“, предаде AFP.

„Ние се опитваме с другите ни коалиционни партньори да се уверим, че видим ли възможност да попречим на „Ислямска държава“ да се окопае, да се възползваме от тях. Ние ще продължим да предприемаме действия, където имаме ясна операция и ясна цел в предвид“, каза той.

Джихадистката групировка създаде база с хиляди бойци в пристанищния град Сирт. Родният град на бившия диктатор Муамар Кадафи е стратегическо пристанище край петролните находища, които могат да се окажат чудесен източник на доходи.

„Трагедията на Либия през последните години е, че тя има относително малко население и много петролни залежи, и би могла да бъде много успешна“, допълва Обама.