Обама и Меркел са обсъдили ситуацията в Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили опасенията си около значителното засилване и изострянето на насилието в Украйна, предаде АП.

Помощник-началникът на Държавния департамент на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нюланд призова съюзниците от НАТО да се придържате към твърда позиция на Украйна, съобщава AFP. Тя подчерта, че е необходимо да се създаде в съседните на Украйна държави центрове за оперативно управление.

„НАТО е отбранителен съюз. Нашата цел е да се предотврати агресия чрез сплашване, но ако това не работи, трябва да сме готови „, каза Нюланд. По-рано, тя разказа за целите на наложените на Русия санкции. Според нея, властите на САЩ са въведени ограничителни мерки срещу Русия, за да се окаже въздействие върху политиката на Москва по отношение на Украйна, а не на вътрешното положение в страната.

Все още има шансове за урегулиране на ситуацията в Украйна по мирен път, заяви ръководителят на администрацията на президента на Русия Сергей Иванов, предава РИА «Новости». Според него е необходимо да се спре артилерийския обстрел.

„Разбира се, винаги има шанс. Надеждата умира последна. Мисля, че шансът да се сложи край на гражданската война в Украйна се крие във факта, че е необходимо да се спре обстрела и унищожаването на цивилни … но освен това неизбежно рано или късно, за да започне преки преговори или най-малко контакти между Киев власти и органите на югоизточната част на Украйна „, каза Иванов. Преди това той заяви, че САЩ малко се вълнуват за съдбата на Украйна, която те използват в своя полза.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко в писмо до Владимир Путин моли да бъде освободена пленения пилот Надежда Савченко. Това заяви Порошенко в интервю за полската телевизия TVN 24 Biznes i Swiat. Основни теми на посланието е спирането на огъня в Украйна и освобождаването на всички украинци, намиращи се в плен в Русия.

На 15 януари Путин изпрати писмо на Порошенко, в което го молеше да изтегли тежката военна техника и украинската армия да спре операциите.