Нямаме рубли в джоба си, само левчета и стотинки

Журналистиката в България създаде нов стандарт, според който наблюдателите на избори се групират в роти и бойни групи. Така Павел Чернев определи задаваните му от водещите на „Здравей, България” по Нова телевизия въпроси от рода на „Ще проливате ли кръв в Крим?” и „Носите ли оръжие и рубли?“.“Нямаме рубли в джоба си, само левчета и стотинки, отговори той на въпрос дали са получили руска валута преди пътуването. Не сме и въоръжени, отиваме като мирни пратеници“, каза още Чернев.

От изказването на бившият член на „Атака” стана ясно, че той отива в Крим по покана на регионалното правителство като наблюдател за предстоящия референдум за присъединяване на областта към Русия и това няма нищо общо с доброволческа мисия с военни функции. „Дори само появата на темата за премахване на правото на българите в Украйна да говорят на майчин език е притеснително, затова ние ще помагаме на българската общност там“, продължи националистът. Той определи случилото се в Киев като „пуч и преврат”.

„Пътуваме на собствени разноски, престоят ни ще се поеме от регионалното правителство в Крим“, уточни Чернев. Според него, групата българи отива доброволно да защити наши сънародници в Украйна.

„Външният ни министър Кристиан Вигенин се изцепи вчера, че нямало да признаем референдума в Крим, без да съгласува това с Народното събрание, това е неприемливо и отново е навеждане по посока на Големия брат“, коментира Павел Чернев. /БЛИЦ