Няколко десетки хиляди души посетиха концерта-реквием на Валентина Лисица в Донецк (видео)

Американската пианистка Валентина Лисица изнесе концерт-реквием в Донецк по случай Деня на памет и скръб в годишнината от началото на Великата Отечествена война. Както съобщи Донецката информационна агенция (ДАН), числеността на публиката многократно е превишила обявените по-рано 3 хил. души. Концерта са гледали няколко десетки хиляди души.

„Искам да изразя пред вас огромната си благодарност за вашия подвиг и храброст, за вашия труд и твърда гражданска позиция, – заяви лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко, обръщайки се към гостенката от САЩ. – Ще се опитам да повторя една ваша фраза: най-страшното за една страна е, когато съсед се опитва да убие съседа. Измина една година, а в Украйна си останаха същите олигарси, същата разруха и нищета, вече хиляди убити и милиони бежанци. И вие, Валентина, ще влезете в историята като човек, който е имал смелостта да дойде тук при нас, на фронта“.

По време на концерта Лисица благодари на жителите на Донецк за топлото посрещане и отбеляза твърдостта, проявена от народа на Донбас в противопоставянето на фашизма. „Вие стоите на фронтовата линия, защитавайки целия свят, цялото човечество от тази кафява чума, която отново вдига глава, – заяви тя. – Благодаря ви много, чувствам се невероятно, изключително доволна съм да бъда днес до вас“.

Концертът-реквием се проведе в столичния парк. Американската пианистка свири пред публиката в съпровод на симфоничния оркестър на Донецката филхармония. Отчитайки голямата посещаемост на мероприятието, властите в ДНР отложиха началото на комендантския час за тази вечер.

Музикалната програма на концерта завърши с хорово изпълнение на песента „Бухенвалдските камбани“, след което събралите се зрители почетоха с минута мълчание паметта на защитниците на Родината.

По информация на ДАН броят на зрителите на концерта значително е надвишил очакваните 3 хил. души. Заети са били не само седящите места, имало е и много правостоящи. Аудиторията на публиката е била няколко десетки хиляди души. Концертът е бил съпроводен със специални светлинни и визуални ефекти.

Валентина Лисица е родена в Киев, но живее в САЩ от 1991 г. В началото на април тази година ръководството на Симфоничния оркестър в Торонто (Канада) отстрани Лисица от участия заради позицията й по отношение на конфликта в Донбас.