Нюланд обсъди с помощника на руския президент регулирането на конфликта в Украйна

Помощникът на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд обсъди с руския президентски съветник Владислав Сурков регулирането на кризата в Украйна, предаде ТАСС.

„Вчера ние обсъдихме подробно с помощника на президента на РФ всички аспекти на Минските преговори. Не излизаме от „нормандския формат“, но ще работим паралелно с него с цел изпълняването на Минските споразумения“, заяви тя.

Нюланд също така е обсъдила и руско-американските отношения със зам.-министъра на външните работи на РФ Сергей Рябков. „Току-що приключи конструктивният кръг от преговори. Днес се срещнах със заместник-министъра на РФ Сергей Рябков за обсъждане на руско-американските отношения“, заяви Нюланд.

Тя подчерта, че САЩ не признават изборите в ДНР и ЛНР, тъй като те са в разрез с Минските споразумения. „САЩ и международната общност не признават резултатите от изборите в Донбас, които противоречат на Минските споразумения“, каза помощникът на държавния секретар на САЩ.

„Това, че група хора сама е решила да проведе избори в Донбас, няма доведе до мир и сигурност. Вместо това, ние ги призоваваме да се съсредоточат върху подготовката за изборите, предвидени в Минските споразумения“, заяви Нюланд.

„Ние искаме да видим изпълняването на Минските споразумения колкото се може по-скоро. Сега настъпи времето „да натиснем газта“. Както каза американският президент, ако „Минск-2“ бъде изпълнен, санкциите ще бъдат отменени“, подчерта тя.