„Нощни вълци“ все пак тръгват на мотопоход към Берлин

Мотоциклетисти от руския рокерски клуб „Нощни вълци“ започнаха пътуване за отбелязване на настъплението на Червената армия през Втората световна война.

Около 20 рокери, включително членове на „Нощни вълци“, тръгнаха от Москва с цел да преминат в Полша и да стигнат накрая до Берлин на 9 май, предаде Асошиейтед прес, цитирана от dir.bg.

Вчера Полша, разтревожена от агресивния национализъм на рокерския клуб, заяви, че няма да ги допусне на своя територия.

Лидерът на „Нощни вълци“ Александър Залдостанов каза вчера, че те все пак ще пресекат групово границата край белоруския град Брест, както е планирано, но ако не им бъде позволено да преминат заедно, ще направят това по отделно от различни места. Очаква се групата да стигне до границата в понеделник.

„Нощни вълци“ са известни в чужбина с пламенния си национализъм и връзките си с руския президент Владимир Путин, който няколко пъти е карал мотор заедно с рокерите от клуба.

Въпреки обтегнатите отношения с Русия, сериозно влошени заради кризата в Украйна, Полша даде разрешение на друго руско мотошествие за отбелязване на 70-ата годишнина от края на европейските сражения във Втората световна война, посочва Асошиейтед прес.

Ветерани, ученици и мотоциклетисти от руската Калининградска област начело с губернатора Николай Цуканов пристигнаха на 25 април в Полша, за да почетат паметта на загиналите във Великата отечествена война, отбелязва ТАСС.

Германското канцлерство поиска от външното министерство да анулира шенгенските визи, издадени в посолството на Германия в Москва на членове на „Нощни вълци“, съобщи електронното издание на в. „Билд“, цитирано от ТАСС.

Залдостанов защити планирания мотопоход от Москва до Берлин по случай 70-ата годишнина от края на Втората световна война след отправените критики от други страни, посочва ДПА.

„Ние сме мотористи, невъоръжени, отворени към всички страни“, каза лидерът на „Нощни вълци“ Александър Залдостанов в интервю за руския информационен уебсайт „Лайфнюз“.