Нормандската четворка се договори за примирие

Пресслужбата на Кремъл, чрез свое съобщение, е потвърдила, че е проведен телефонен разговор между лидерите на Русия – Владимир Путин, Германия – Ангела Меркел, Франция – Еманюел Макрон и Украйна – Петро Порошенко, предаде РИА Новости и ИА Фокус.

„Лидерите са изказали решителната си поддръжка за, очакваното на 23 август, решение на Контактната група, за обявяването на примирие по случай започването на новата учебна година“, пише в съвместното заявление, което публикува Кремъл.

По-рано, за този разговор съобщи официален представител на немското правителство, който е представил общо заявление на лидерите на страните от „нормандската четворка“.

Освен това, в заявлението се отбелязва, че страните са изразили надежда, че подобен режим на прекратяване на огъня, ще доведе до устойчиво подобрение на ситуацията, в сферата на сигурността и за благото на учениците и цялото гражданско население на Донбас.

„На основата на устойчив режим за прекратяване на огъня, лидерите се ангажираха да продължат да оказват лично съдействие за последващата реализация на приетите, през февруари 2015 година в Минск, мерки.

По време на разговора, президентът на Украйна Петро Порошенко е съобщил на събеседниците, че се е срещнал с представители на, разположената в дълбочина, база на ОССЕ в град Счастие, в Донбас, според информация от официалната интернет страница на украинския президент. Порошенко е призовал за моментално освобождаване на украинските заложници, които са държани незаконно в плен.