Норвежките власти отнеха две от децата на руски гражданин

Властите в Норвегия отнеха от две момченца от руско семейство, а третото им дете също е заплашено да бъде отнето. Това съобщи пред  ТАСС ръководителят на движението „Руски майки” Ирина Бергсет.

Към организацията „Руски майки” се обърнал чичото на двете момченца Александър Приказчиков, който съобщил, че комисията за защита на правата на детето в Норвегия е отнела децата от семейството на брат му, живеещ в страната.

„Братът на Александър, Андрей се оженил през 2002 г. за гражданка на Норвегия и след няколко години на младото семейство им се родили три деца – Николай, Саша и Антон”,  разказва Бергсет. „Всичко било нормално до момента, в който по време на футболен мач в училище норвежко дете получава травма от един от синовете на Андрей”, поясни ръководителят на движението „Руски майки”.

Според нея, въпреки, че родителите се опитали да оправят нещата, ръководството на училището изпратило оплакване към организацията за защита на правата на детето. „Не след дълго родителите получили писмо, в което се съобщавало, че те не се справят с възпитанието на децата и затова им е необходима помощ”, допълни Бергсет. Освен това, „в писмото се споменавало, че по време на игра с майка си детето е наранило ръката си”.

„Сега двете деца се намират в различни приемни семейства, а има вероятност да отнемат и третото дете от родителите”, съобщи ръководителят на движението.

„Тази ситуация е насочена към това децата да бъдат направени норвежки граждани. На родителите им е разрешено да се виждат с момчетата по два часа два пъти годишно. Ние много се надяваме, че Русия ще се застъпи за тези момчета”, каза още Бергсет.

Това не е първият такъв случай. На 8 октомври тази година петгодишният Оскар бе настанен за отглеждане в норвежко приемно семейство по решение на службата за защита на детето. Родителите на момченцето са руски граждани, временно пристигнали в Тромс по работа. Причината, която норвежките власти изтъкват за отнемането на детето е „избитият млечен зъб”. Според информация на упълномощения при президента на РФ по правата на детето Павел Астахов, в рапорта за случая е било написано, че майката „е избила зъба на детето”.

На 31 октомври властите в Норвегия отнеха шестгодишно момиченце от руско семейство. „Представителите на норвежките социални служби нахлуха в дома на руското семейство и взеха шестгодишната им дъщеря, без да представят пред родителите каквито и да било документи. Единственото, което успяхме да разберем е, че поводът за отнемането на детето е просто „гротескен”. Това можеше да е или паднал млечен зъб, както в предишния случай с момчето, или безобидно родителско пошляпване”, отбеляза Бергсет. Този инцидент обаче, завърши благополучно – на 1 ноември властите върнали детето на родителите. Семейството ще бъде под наблюдението на норвежките социални служби.

Както подчерта ръководителят на „Руски майки”, това отнемане на деца се случва вече не всеки ден, а направо всеки час. „Това е истинско отвличане, това са фашистки методи. И отново взимат именно шестгодишни руски  деца. Проблемът е там, че властите днес напълно са развързали ръцете на социалните служби. Ако по-рано броят на отнетите деца е бил ограничен, то днес няма никакви ограничения. Пристигането в Норвегия с дете стана опасно”, уточни Бергсет.

Норвежките власти в момента забраняват на медиите да разпространяват подробности за децата, като името и града, в които живеят и откъдето са били отнети от родителите.