Нов руски конвой ще достави хуманитарна помощ в Донбас

Русия изпраща нова колона с хуманирна помощ за Донбас.

Близо 40 камиона на руското министерство на извънредните ситуации са отпътували днес от град Ногинск в Подмосковието за Ростов, но в колоната ще се включат и коли с товар от други руски градове, съобщи говорителят на ведомството Александър Дробишевски, цитиран от ТАСС.

Предвидено е общо над 120 автомобила да доставят в Донецка и Луганска област повече от 1200 т храни и други стоки от първа необходимост.

Това е деветата колона с хуманитарна помощ за Донбас от Русия.

Осемте колони, отпътували за региона от август т. г. досега, доставиха в Донецк и Луганск общо над 10 700 т хуманитарни товари. Освен това руското министерство на извънредните ситуации продължава да подпомага украинските бежанци.

На руска територия са изградени 739 пункта за временно настаняване, в които живеят над 33 100 преселници от Украйна, включително повече от 10 500 деца, заяви Дробишевски.

Първият такъв конвой, изпратен от Русия през лятото, предизвика истински скандал, след като Киев се опита да го забави с митнически проверки, а той не ги изчака и навлезе в Украйна. Киев тогава обвини Москва в пряко нашествие.