Нов паметник на Граф Игнатиев ще бъде издигнат в София догодина

Догодина в София ще бъде издигнат втори официален паметник на граф Игнатиев. Това стана ясно на церемония по полагане на цветя и венци пред монумента на великия руски дипломат и държавник в Докторската градина в столицата в петък (10 февруари), пише Руски Дневник

На събитието, организирано по случай Деня на дипломата в Русия, присъстваха Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в страната ни Н. Пр. Анатолий Макаров, Военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в България, служителите на посолството и на апарата на военния аташе, сътрудници на Руския културно-информационен център и гости от България.

На събитието присъства руският посланик в София Анатолий Макаров (вдясно).
Снимка: Цветина Борисова На събитието присъства руският посланик в София Анатолий Макаров (вдясно).
Руски военни представители също уважиха паметта и заслугите на граф Игнатиев.
Снимка: Цветина Борисова Руски военни представители също уважиха паметта и заслугите на граф Игнатиев.
Паметникът на граф Игнатиев в столичната Докторска градина.
Снимка: Цветина Борисова Паметникът на граф Игнатиев в столичната Докторска градина.
 Паметникът на граф Игнатиев (Докторската градина, на ъгъла на ул.“Шипка“ и ул.“Сан-Стефано“) беше открит на 18 януари 2008 г. от Министрите на външните работи на Русия и България в рамките на посещението на Президента на Русия Владимир Путин в България.

Плановете са новият паметник на човека, подписал от името на Русия Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г., с което се поставя началото на свободна България, да бъде издигнат догодина на столичната улица „Граф Игнатиев“. Вече има инициативи за поставяне на монумента в годината, когато ще се навършат 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Граф Игнатиев е  руски държавник, офицер – генерал от пехотата, и дипломат, играл важна роля в определянето на руската политика в Азия и на Балканите при управлението на император Александър II. Изиграл е изключително важна дипломатическа роля за българската история, подписвайки от името на Русия Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 година.

На 10 февруари руските дипломати отбелязват своя професионален празник, учреден с президентски указ през 2002 година. Датата не е избрана случайно – тя е свързана с историята на първото външнополитическо ведомство на Русия. На този ден през 1549 г. за първи път се споменава за създадения от Иван Грозни Посолски приказ – нов държавен орган, който отговаря за външните връзки и отношенията с други държави. Съществуването на Министерството на външните работи (МВнР) бележи своето начало от 1802 г., когато се появява новото ведомство, създадено от Александър I.