Нов дом за палехското изкуство

 

Световноизвестният руски център за лакова миниатюра и селището Палех в Ивановска област ще получи нова сграда за музей. В шест просторни зали ще бъдат разположени шедьоври, които по-рано не са били представени пред публика.

Старинното село Палех в центъра на Русия отдавна се слави със своите иконописци. След преврата през октомври 1917 година те са били принудени да търсят нови форми на живопис. Историята на възникването на народния занаят за „Гласът на Русия” напомния директорът на Държавния музей по палехско изкуство Алевтина Страхова:

– Те са взели от иконописанията техника, бои и са пренесли това на лакова миниатюра. Пътят е бил доста дълъг – от 1918 година те се занимават с проби. И един път, като сияние, те виждат кутийска от папие-маше на майсторите от Федоскино, и я виждат съвсем по друг начин. Майсторите от Федоскино работят с масло на папие-маше, а майсторите от Палех започват да работят с темперни бой. За няколко години те усвояват в Москва техниката на рисуване на папие-маше. Първата изложба е направена през 1923 година, а след това започва триумфалното шествие на лаковата миниатюра по света.Златна рисунка на черен фон. Необичайната красота на произведенията на художниците от Палех, предизвиква сензация на Световната изложба в Париж през 1925 година. Но заради малкото помещние е показана само малка част от уникалния фонд. Много редки икони, лакове, произведения на живописта и книги въобще не се показват. Строителството на новата голяма сграда на музея ще струва 1,5 милиона долара. Сега завършват работите по основите и се прекарват комуникациите. Сградата ще се впише хармонично в облика на Палех, отбелязва Алевтина Страхова:

– То ще прилича много на всичко, което е създадено в Палех – провинциална архитектура от втората половина на 19 век. Сградата ще бъде двуетажна, като ще бъде построена на мястото на разрушената къща на известните палехски иконописци Белоусови, които са нарисували Грановитата палата в Москва. На това място в центъра на историческата зона, сградата се стори така, че да не се откроява.

Откриването на новата сграда на музея на палехското изкуство е планирано за декември следващата година. в него ще има 6 изложбени зали и художествен салон, което, несъмнено, ще се хареса на многото туристи. Чуждестранните гости също посещават с удоволствие Палех, който влиза в Златния пръстен на Русия, разказва Алевтина Страхова.

 .