Новосибирски учени доказаха съществуването на два древни континента, образували Арктика.

Специалисти от Института за нефтогазова геология и геофизика към Руската академия на науките и от Новосибирския държавен университет доказаха, че два древни континента са образували Арктика, предаде ТАСС.

Преди 750 милиона години на Земята е съществувал континентът Арктида.

Той се е формирал и разпадал два пъти, а неговите останки са образували съвременна Арктика.

„Анализът на получените данни свидетелства, че в геологичната история е имало минимум два Арктически континента, а не един, както се считаше по-рано“ заяви един от авторите на изследването Дмитрий Метелкин.

Според съставения от учените модел Арктида 1 е бил образуван преди 1 милиард години.

Преди около 750 милиона години Арктида 1 е бил разбит на два отделни фрагмента.

След още 500 милиона години, когато се е образувал суперконтинент Пангея, съставните елементи на Арктида отново се „слепили“, но структурата им вече била различна.Впоследствие континентът отново претърпял разпад и към неговите остатъци днес се отнасят архипелазите Северна Земя, Шпицберген, Новосибирските острови, част от полуостров Таймир, Северните покрайнини на Аляска и Чукотка, островите до бреговете на Гренландия и шелфът на Карско море.

Руските учени стигнали до тези изводи, анализирайки измерванията на древното магнитното поле, което се „записва“ в скалните образувания при формирането им. Палеомагнитните данни били събирани в продължение на 20 години от експедиции в Северния ледовит океан.

Резултатите от изследването са публикувани в международното списание Precambrian Research.