Нови подробности около авиокатастрофата, в която загина Качински

Нови данни се появиха в полските медии, които свидетелстват, че в кабината на самолета ТУ-154 на полския президент Лех Качински в момента на катастрофата е имало външни лица, а на пилотите им се предлагала бира. Данните са разкрити при разследване на втората черна кутия от разбилия се самолет на Качински.

Полските медии отбелязват, че докато капитанът и екипажът са преценявали дали да кацнат или не, вниманието им постоянно е било отвличано от външни лица, които постоянно влизали и излизали от кабината, това се чува на на дешифрираните записи от черната кутия. Чува се как човек, който се намира в кабината на пилотите пита друг, който също не е от екипажа: „Какво е това?, а отговорът е: „Бира. Не пиеш ли?“.  Освен това, опити да наставлява пилотите правел и началникът на протокола на полското министерство на външните работи, който казва на капитана 15 минути преди самолетът да се разбие: Ще правим опити (за кацане – ред.), докато успеем“. Със сигурност те са разсейвали екипажа, който е трябвало да приземи самолета при много лоши атмосферни условия, твърди полското радио RMF, цитирано от ТАСС.

Две минути по-късно стюардесата се обръща към някого с въпрос: „Ще пиете ли нещо?“, а отговорът е възторжено „Да“.

Командващият ВВС на Полша Анджей Бласик се е намирал в кабината на пилотите в момента на катастрофата и настоявал за кацане, независимо от лошите условия.

Изводите са направени на базата на наскоро публикуваните записи на последните мигове на полет на ТУ-154, които бяха изследвани от експерти. Според записите, Бласик дава команди на екипажа.

Самолетът на Качински, в който пътуваше почти целия политически елит на Полша, се разби на 10 април 2010 г. край Смоленск, при опит да се приземи на летището.  Нямаше оцелели. Качински трябваше да участва в годишнина от клането в Катин през 1940 година.