Нови възможности за руската икономика

Девалацията на валутата отваря нови възможности за руската икономика, заяви Биргит Хансъл, водещ икономист по въпросите за Русия на Световната банка.

„За първи път от десетилетия, „Made in Russia“ може би има шанс да стане отново глобална марка. Слабата рубла създава предимство при цените за някои индустрии, износът ще започне да се увеличава, което ще генерира инвестиции в определени сектори“, написа тя в своя блог.

Според Хансъл, Русия увеличава експорта си до страни извън Обществото на независимите държави в минната, химическата и машиностроителната индустрии. В резултат, обемът на износа се увеличи с 1,7% за първата половина на 2015 година. Според икономиста, досега не е имало достатъчно увеличение на не-енергийните продукти, но това може да се промени в средносрочен план.

Позитивният резултат от колапса на рублата бе „ограничен и неравен“, тъй като някои производители все още очакват допълнителни инвестиции, добавя тя. Въпреки това, „този процес изглежда е започнал, тъй като инвестициите в някои сектори са се увеличили, особено пластмасовата, електронната, химическата и машиностроителната индустрии.“

През първата половина на 2015 година инвестициите са нараснали с 23,1% в химическата индустрия, докато инвестициите в електронната индустрия са нараснали с 30,7%.

„Инвеститорите в Русия засега нямат увереност за по-широки инвестиции и все още много неща зависят от прогреса на цялостната структурна реформа в държавата“, заключи икономиста.

 

Превод: Е. Рушев, Поглед Инфо /RT/.