Новият президент на Молдова за политиката на НАТО: Малките народи не трябва да се използват за пушечно месо

Новоизбраният президент на Молдова Игор Додон категорично е против неговата страна да влиза в състава на НАТО. Политикът разказа в интервю за „Звезда”, че против това не е само той, а и по-голямата част на населението на Молдова.

„Позицията на Молдова, а и моята еднозначна позиция, е никога да не ставаме част от НАТО. Мнозинството от гражданите на Република Молдова са категорично против”, каза новоизбраният президент.

Освен това, както подчерта Додон, разширяването на Алианса на Изток и, в частност, плановете за разполагане в Румъния на елементи на американската ПРО, е насочено против Русия. „Мисля, че всички разбират защо това се прави. Те се опитват да го представят като мярка срещи някакъв мним враг в Африка или Азия, но това се прави против Русия, всички го знаят”, заяви политикът.

При това той изрази надежда, че с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ситуацията на международната арена ще се промени. „Малките народи и държави не трябва да бъдат използвани за пушечно месо в името на геополитическите интереси. Категорично не искам това да се случва с моята страна”, каза новоизбраният президент на Молдова.

Додон разказа още в интервюто за отношението си към руския президент Владимир Путин.

Новоизбраният президент разказа още защо Западът в течение на няколко години се е опитвал да се намеси в ситуацията в страната и да я притегли в своята орбита на влияние. При това, по неговите думи, западните политици не са разбирали колко дълбоки връзки има Молдова с Русия. „Имаме много дълги връзки, приятелство. Не е само 1812 година, когато станахме част от Руската империя. Те са много по-дълбоки. Някой от западните лидери не успя да разбере това и се опита да го разруши. Често разговарях със западните посланици, които казваха, че Русия е агресор, и питаха защо Молдова има такова доверие в Русия. Все пак те се опитваха това да променят, но не им се получаваше. Аз им казвах: Момчета, няма и да се получи, нас ни свързват твърде много неща”, каза новоизбраният държавен глава на Молдова.