Новият директор на РКИЦ в София: ще издигна работата ни на ново ниво

От 18 ноември Руският културно-информационен център в България си има нов директор – Павел Владимирович Журавльов, който е амбициран да издигне работата на институцията на ново ниво. В интервю, публикувано на Facebook страницата на Руското посолство в София в сряда (7 декември) г-н Журавльов, който ще ръководи и дейностите на Россотрудничество в страната ни, споделя подробности за своите планове и намерения, с които да разшири и още повече да популяризира дейностите на организацията.

По думите на Журавльов инициативите на РКИЦ и Россотрудничество трябва да са разбираеми за хората и да се реализират при максимално взаимодействие с евентуални партньори, за да може дружбата между нашите братски славянски народи да се задълбочи още повече. През 2017 г. той планира да продължи да отделя особено внимание на съхраняването на историческата памет, включително чрез отбелязване на юбилея от Руско-турската освободителна война(1877-1878), дискутиране на въпроси, свързани с фалшифицирането на историята и честване на други паметни дати в общата история на Русия и България. 2017 г. ще мине под знака на 75-годишнината от Сталинградската битка, а през 2018 г. се отбелязват 75 години от Курската битка, припомни Журавльов.

Приоритет в работата на българското представителство на Россотрудничество е и образованието, особено усилията за привличане на български студенти в руски ВУЗ-ове. През 2017 г. по тази програма се очаква да постъпят 300 студенти.

Активно се работи и за формирането на положителен имидж на Русия, включително чрез програми за обучение на руски език, популяризиране на руските културни постижения в България, разширяване на сътрудничеството в областта на образованието и науката, укрепването на връзките между руските и българските градове и региони, отбеляза Журавльов.

Особено перспективно направление в дейностите на РКИЦ е работата със съотечествениците, които живеят в България. „Техният брой расте. Надявам се много от тях да станат наши съветници, помощници, активни участници приятели“, каза директорът на центъра.

В програмата на Россотрудничество и РКИЦ за 2017 г. има и редица културни прояви, включително чрез отворения проект „Арт сцена на Шипка“, който привлича широк кръг от културни дейци от България и Русия. За най-малките през тази есен стартира проектът „РКИЦ за децата“, който включва ежеседмично „Анимационно утро“, творчески класове, провеждане на „Детско книжно утро“ в библиотеката на РКИЦ, музикални прояви. Всички тези събития са абсолютно безплатни, подчерта директорът на центъра.

През отиващата си година РКИЦ даде началото на проекта „Мобилна библиотека на руски език“, който вече е посетил Ихтиман, Велико Търново, Кърджали, Стара Загора. През 2017 г. неговата география ще се разшири още повече, допълни Журавльов.

Отново работи и ресторант „Друзья“, където вече има нов интериор и меню, залагащи на достъпност и интересни предложения за всички вкусове.

В края на 2016 г. РКИЦ се надява да се превърне в една от централните площадки за провеждани на новогодишни детски спектакли. Вече има разработена обширна новогодишна програма, включваща представления на български и руски език. Във фоайето на РКИЦ има пощенска кутия, където всеки желаещ може да пусне своето писмо до Дядо Мраз.