Новите танкове „Армата” ще постъпят в руската армия през 2015

Първата партида от чисто нови танкове „Армата” ще постъпят във въоръжението на руската войска в началото на следващата година, съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на заместник-председателя на колегията на Военно-промишлената комисия на РФ Олег Бочкарьов.

„Първата серия (от танкове „Армата”) със сигурност ще бъде внедрена в началото на новата година, а на 9 май вие ще можете да я видите на парада в чест на Деня на Победата на Червения площад”, съобщи Бочкарьов.

Зам.-председателят на колегията на Военно-промишлената комисия на РФ обърна внимание на високата цена на новите машини. Според него, договорът с НПК „Уралвагонзавод” (УВЗ), производител на танковете, е подписан за три години, и цената на бойните машини вече е определена.

Новите основни руски бойни танкове (ОБТ) „Армата“ са оборудвани с нова стоманена броня. Тя е предназначена за защита на бойния модул, оптоелектронните прибори и външната апаратура ОБТ от попадения на куршуми от стрелково оръжие и снаряди от автоматични оръдия. Това съобщи пред  ТАСС по време на изложението „Интерполитех-2014“ Евгений Чистяков – началник на отдела по маркетинг на Научно-изследователския институт „Стали“, който разработва новия материал.

„Стоманата за брониране 44С-св-Ш е одобрена от разработчиците на „Армата“. Материалът вече се употребява при опити и може да се появи на новите танкове“, информира той, като добави, че новата стомана може да се ползва и при друга руска бронетехника.

Новата стомана за брониране, по думите на Чистяков, не губи защитните си свойства при минусови температури и може да се експлоатира в условията на арктическия климат. Освен това, тя може да използва и при модернизация на бронетехниката, която вече е започната във войската. Високите защитни качества на новия брониращ материал се постигат чрез малозърнестата структура, оптимизирането на процеса на легиране и особената термообработка.

На изложбата „Интерполитех-2014“ НИИ „Стали“ представи също взривозащитно кресло за бойните машини на десантното отделение. „Неговата уникалност се състои в наличието на три нива на защита. При взрив разрушимите части на креслото се отделят, за да повишат защитата на военнослужещия“, информира Чистяков. Представителят на НИИ отбеляза, че в скоро време ще се състоят държавни изпитания на това кресло.