Новите санкции на ЕС влизат в сила

Европейският съюз обяви, че новите санкции по отношение на Русия ще влязат в сила вечерта на 25 юли, предаде РИА Новости.

В „черния списък” ще бъдат добавени 15 души и 18 компании, които заплашват целостта на Украйна . На 24 юли, на заседание в Брюксел Комитетът на посланиците на 28 страни-членки на ЕС прие решение да бъде разширен списъкът, в който вече са включени 72 физически лица и 2 компании.

Също така, посланиците взели решение да разширят критериите, по които в „черния списък” могат да бъдат добавяни нови имена. Това ще даде възможност на лицата и организациите в списъка да бъдат лишени от издаване на визи, а влоговете им в банки да бъдат замразени.

„Това ще отвори път за въвеждане на замразяване на активи и забрана за издаване на визи на лица и организации, които активно подкрепят или получават изгода от руски директивни органи, отговорни за присъединяването на Крим или дестабилизирането на източна Украйна“, гласи съобщението на Комитета на ЕС.

Комитетът обсъдил допълнителни мерки по ограничаване на търговията и инвестициите в Крим и Севастопол.

„Комитетът се съгласи с това, да бъдат добавени в списъка нови имена и компании. На лицата и организациите ще бъде забранено издаването на визи, а активите им ще бъдат замразени. Причината е в това, че те носят отговорност за действията срещу териториалната цялост на Украйна“, се казва в решението на ЕС.