Новите руски ракети „Сармат“ ще бъдат разположени в Поволжието и Сибир

Установки на 100 –тонова балестична ракета „Сармат“ ще бъдат монтирани в Оренбургска област и Красноярски край (Русия) , каза за РИА Новости в четвъртък командващият на Ракетните войски със стратегическо предназначение на Русия генерал-полковник Сергей Каракаев.

Създаването и разгръщането на нови тежки балистични ракети „Сармат“ с течно гориво, които ще заменят „Сатана“ се планира за 2020 година.

„Изхождайки от нашите планове, всичко вече е определено. Тази тежка ракета ще бъде разгърната в Ужур (Красноярски край) и в с. Домбаровски (Оренбургска област)“, каза Каракаев.

В момента агрегати и други елементи на ракетата преминават изпитания. С производство на тези ракети се занимават изцяло руски предприятия, като характеристиките на новия комплекс са засекретени.

Ракетният комплекс „Воевода“ с „тежка“ ракета РС-20В, както го наричат на Запад – „Сатана“, е поставен на бойно дежурство в края на 1980-те години. Днес МКБР ЗС-20В остава най-мощна от всички Междуконтинентални балистични ракети (съкратено МКБР). Въпреки своята солидна „възраст“, както и преди тя е най-ефективната в условията за разгръщане на системата за противоракетната отбрана.

По технологично ниво „Воевода“ няма аналози сред руски и чуждестранни бойни ракетни комплекси. Има висока степен на техническа надеждност и бойна готовност, позволяваща обезпечаване на различни варианти за негово прилагане, както и при провеждане на изстрелване на ракети в условия на ответен ядрен удар.