Нова вълна от преследвания на вярващи се надига в Западна Украйна

На 28 септември 2014 г. в гр. Турка в Лвовска област група от 50 души с помощта на местните органи на реда превзеха православния храм в града. Свещениците са получили телесни повреди и църквата в момента е затворена…

Първите заплахи към вярващите са били отправени още през пролетта, пише агенция „Русская весна”. В края на март т.г. настоятелят на храма протойерей Алексий Слобода е бил посетен от частен предприемач, който поискал от свещеника да премине към Киевския патриархат. Свещеникът отказал, след което е бил заплашен: „Ако не дойдете, тогава ще видите какво ще се случи с вас…”.

На 29 юни по време на богослужение в храма се появила група от десетина души,привърженици на Киевския патриархат. Ръководители на тълпата били няколко бивши воинстващи комунисти. Хулиганите проникнали в храма и нападнали свещеника като го повалили на земята.

По време на нападението през септември нападателите се ползвали с подкрепата и помощта на полицията. Никакви доводи и аргументи от страна на православните не били приети от органите на реда, въпреки че притежавали всички необходими юридически документи.

Днес  нападнатият храм е затворен и не се допускат вярващи, а заплахите по техен адрес не престават.

На 1 октомври православните подали жалба в Лвовската областна администрация, но заявлението им било отхвърлено.

Днес православните християни в Украйна се страхуват от нови преследвания, въпреки че новите власти с всички сили декларират подкрепата си към западната демокрация и религиозна толерантност.

Ако тази религиозна дискриминация и тази открита престъпност, подкрепяна от властите и органите на реда, стане достояние в Евросъюза, към този конфликт могат да се присъединят международните правозащитни организации, смятат жителите на Турка. И тогава, дори у и европейските чиновници, лоялно отнасящи се към новата Украйна, могат да възникнат неприятни въпроси към властите в Лвов и Киев, които позволяват разпалване на религиозна омраза и престъпления срещу вярващите.