Новак призова да не се противопоставят „Южен поток“ и „Турски поток“

Русия не противопоставя проектите Южен поток и Турски поток и е готова да реализира проекти за изграждане на газопроводи при наличие на гаранции.
В интервю за телевизия Россия 24 руският енергиен министър Александър Новак изтъкна, че „официално предложение от българската страна не е постъпвало, водят се разговори, четем в пресата за желание от българска страна да създаде на своя територия газов хъб“, предаде ТАСС.

„Според нас този проект не беше реализиран, на първо място, защото българската страна не даде разрешение за строителство в нейни териториални води на Южен поток. Този проект към днешна дата не се реализира, ние работим по други проекти“.

В интервюто руският министър посочва, че Русия не нарича тези проекти алтернативни, тъй като основната задача е заинтересоваността на страните от Югоизточна Европа да получават руски газ.

Министърът отбелязва, че сега се разглежда възможността за строеж на второ трасе от Турски поток за доставка на газ за страните от Югоизточна Европа.

„Още веднъж повтарям, строителството на инфраструктурата много зависи от гаранциите, които ще бъдат дадени от Европейската комисия за необходимостта от реализацията на строежа на тази инфраструктура, тук трябва да има взаимна договореност, взаимен интерес. Интерес има, необходимо е да се получи само разрешение“, допълва Новак.

Той подчерта, че проектите не бива да се противопоставят. „Не бих ги противопоставял, това са абсолютно различни проекти. Но в същото време целта от гледна точка на снабдяването на европейските потребители, е една.

Но Русия в този случай като доставчик на газ е готова да реализира проекти само ако всички те действително бъдат потвърдени и бъдат дадени гаранции, че инвестициите, които те ще включват, ще могат да бъдат изплатени и инфраструктурата ще бъде поискана“, отбелязва енергийният министър.

Александър Новак каза също така, че Русия и Турция са се споразумели да бъде създадена работна група за реализацията на Турски поток, първият участък от който може да бъде построен през декември 2019 г.