Ноам Чомски: Светът се втурва към бездна

На глобално равнище ние сме се втурнали към пропаст и сме изпълнени с решителност да се свлечем в нея, което рязко намалява нашите перспективи за достойно оцеляване.

Двете пропасти пред човечеството

Ние сме изправени не пред една, а пред две пропасти. Първата е екологичната катастрофа, която е неизбежна. Ние разполага с много малко време, за да се опитаме да се справим с нея. Ние се движим в невярна посока. Другата пропаст зее вече над 70 години. Това е заплахата от ядрена война, която в момента нараства. Ако вие внимателно погледнете този проблем, ще видите, че ние сме оцелели просто по чудо.

Човечеството е на около 100 000 години и в момента преживява уникален период в своята история. Човешкият род се намира в такава ситуация, в която много скоро, в течение на следващото поколение, трябва да реши – ще продължи ли разумния живот или ще решим да го унищожим. Голямото мнозинство от учени признават, че изкопаемите горива трябва да останат под земята, за да могат нашите внуци да имат достойна перспектива. Но институционалните структури на нашето общество оказват натиск за изсмукване на всяка капчица. Последиците от промяната на климата за човечеството ще бъдат катастрофални, ние вървим към тази пропаст.

Обама не намали ядрената заплаха

Подкрепям преговорите с Иран, но по същество те са дълбоко погрешни. Има две държави, които буйстват в Близкия изток, постоянно осъществяват агресии, насилие, терористични актове и незаконни действия. Тези две държави притежават огромни арсенали с ядрено оръжие. Но тяхното ядрено оръжие не се обсъжда.

САЩ и Израел са две основни ядрени сили в света. По тази причина в международните допитвания, които се провеждат от американските социологически служби, мнозинството от хората посочват САЩ като най-голямата заплаха в света. Нито една страна не може даже да се доближи до тях. Любопитното е, че американските медии отказаха да публикуват тези данни, но те съществуват.

В действителност президентът Барак Обама не се опитва да намали ядрената заплаха. Той стана инициатор на програмата за модернизиране на американските ядрени оръжия за трилион долара, а това означава разширяване на системата за ядрени оръжия. Това е още една причина, поради която прочутия Часовник на Съдния ден, измислен от списанието на учените ядрени физици, бяха преместени с още 2 минути по-близо до полунощ. Полунощ е краят. Сега часовникът показва 12 без 3. Това е най-близко до ядрената катастрофа за последните 30 години от времето на Роналд Рейгън /1981-1989/, когато съществуваше голяма опасност от избухването на война.

САЩ дирижират най-лошата терористична кампания

Най-лошата терористична кампания по света към днешна дата е тази, която се управлява от Вашингтон. Това е кампанията за глобални убийства, водена с дронове. В много части на света САЩ систематично, публично и открито провеждат кампания за ликвидацията на хора, които американската администрация подозира във вредителство. Това е кампанията, която генерира терор. Когато вие бомбардирате село в Йемен, например, и може би убивате човек, който е бил ваша мишена, а може би не, другите хора в този район как ще реагират? Те ще си отмъстят.

Неотдавна беше проведено изследване, което показа, че най-лошата форма на изтезания са така наречените „извънредни предавания на заподозрени“. Това означава, че вие взимате някой заподозрян от вашите затвори и го изпращате на вашия любим диктатор Асад, Кадафи или Мубарак, където той е изтезаван, а вие очаквате да получите резултати. В тези мероприятия са участвали всички диктаторски режими в Близкия изток и Европа. При това е участвала по-голямата част от Европа – Великобритания, Швеция, Полша и др. В действителност само един регион света не е участвал. Това е Латинска Америка. Колко мило и неочаквано. Причината е, че Латинска Америка до голяма степен се изплъзна изпод контрола на САЩ. Когато до неотдавна бе под контрола на Вашингтон, тя бе световен център за изтезания. А сега тя не участва в най-лошата форма на изтезания – „извънредното предаване на заподозрени“. А Европа участва. Господарят каза, слугата го направи. Европейците са прекалено страхливи, за да заемат независима позиция.

Политиката на Путин е разбираема

Както и повечето лидери, Владимир Путин е заплаха за своя народ. Очевидно е, че той предприе незаконни действия. Но да го представяме като ненормално чудовище, което страда от мозъчна болест и болестта на Алцхаймер или е зло същество с муцуна на плъх, това са стандарти на оруелски фанатизъм. Искам да кажа, че неговата политика е разбираема. Идеята Украйна да се присъедини към западния военен съюз е напълно неприемлива за всеки руски лидер. Нейните корени са в 90-те години, когато се разпадна Съветският съюз… Членството на Украйна в НАТО няма да я защити. Това представлява сериозна стратегическа заплаха за Русия, на която всеки руски лидер би реагирал. Всичко това е напълно разбираемо.

Европа е расистка

Европа изпитва сериозни проблеми. Някои от тях са резултат от икономическата политика, провеждана от чиновниците в Брюксел, Европейската комисия, а също така натискът на НАТО и големите банки, преди всичко – германските. Тази политика има определен смисъл, според своите автори. От една страна, те искат завръщането на рискованите и опасни кредити и инвестиции, а от друга, подобна политика разрушава държавата на общото благоденствие, която никога не им е харесвала.

Държавата на общото благоденствие е един от най-големите приноси на Европа в съвременното общество, но богатите и могъщите никога на са я харесвали. Така че от тяхна гледна точка нейното разрушение е добро. Другият проблем е, че Европа е много расистка, по-расистка от САЩ. Това не се виждаше, защото до неотдавна населението на Европа беше еднородно – докато всички сте блондини със сини очи, вие не изглеждате расист, но като населението започва да се променя, расизмът се появява. Много бързо. Това е сериозен културен проблем в Европа.

БГНЕС

–––––

Ноам Чомски, американски философ и политически активист. Той е професор в Масачузетския технологичен институт. Това е част от интервю негово интервю за програмата „Глобален диалог“ на Евронюз.