Николич: не можем да продаваме „вяра срещу вечеря“

Фрагменти от интервюто на президента на Сърбия Томислав Николич за радио „Sputnik“:

Господин президент, колко време Сърбия ще е на страната на Русия – сега, когато става дума за санкциите. Имайки предвид натиска и избрания от Сърбия път…

Ние нямаме друг път. Не можем, както гласи стария сръбски израз, „да продаваме вяра срещу вечеря“. Не можем да унищожим отношенията с Русия, слушайки чужди заповеди. Не мога да приема положение, при което, ставайки член на някаква организация, губиш лицето си. Не могат да разбера някои членки на Европейския съюз, които бяха против „Южен поток“, само защото така са били решили в Брюксел онези, на когото той не беше нужен.

Онези, които вече си имат „Северен поток“.

Да, и те настояваха да имат и втора тръба за пълна увереност. Защо мълчат Франция, Италия, Австрия, Унгария, Хърватска, Словения, България? Какво получават те в качество на компенсация? Какво би получила Сърбия като компенсация за изгубените пари от въвеждането на антируски санкции? А компенсация за изгубена чест няма да получим никога. Ние не можем да кажем гледайки се в огледалото, гледайки в очите на децата и родителите ни, че можело да получим компенсация, предавайки приятел или човек, ако не си могъл да го защитиш, който никога не те е нападал в живота. С една дума, ако се бяхме присъединили към санкциите щяхме да се обявим срещу своя народ.

Според германското издание „Шпигел“, положението сега е по-зле от това през епохата на Карибската криза. Как оценявате конфликта между Русия и САЩ?

„Шпигел“ би следвало да анализира положението и да си изясни причините. Допреди 2 години, особено в Германия нямаше и една лоша дума да чуете за руснаците, защото се смяташе, че в края на краищата икономическите отношения ще станат основата на мира и сътрудничеството в цял свят. А кой ли провокира толкова войни, граждански войни, вълни на тероризма по света? Кой носи „своята“ справедливост, без да обръща внимание нито на международното право, нито на решенията на ООН? Кой не се засрами да бомбардира Сърбия, въпреки че нямаше нито един документ за оправдание на това? Откъде се е взел тероризмът в арабския свят, в Африка? Кой е въоръжавал, продавал оръжия?

Сега Сърбия е председателка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Проблеми имат всички – и Русия, и Украйна, а и цяла Европа. Можем ли да направим нещо, изобщо зависи ли нещо от страната-председателка за уреждането на този сериозен проблем?

Случващото се в Украйна е огромна трагедия. Това е страна, на която следва да се даде възможност да живее и работи, сама да избира ръководството си. И да се опази от подхлъзване до положението, което прекалено силно напомня разпадането на Югославия – това не води до нищо добро. Винаги има някакво друго решение – решение, което се постига чрез диалог.

Гласът на Русия