Николай Расторгуев: Не възприемам Украйна като чужда държава

На 14 януари група «Любе» отбеляза своя 25-годишен юбилей на сцена. Именно толкова години зад кормилото на групата стои постоянният ръководител певецът – Николай Расторгуев.

На 15 март тази година в Москва ще се състои грандиозен концерт по случай 25-годишен юбилей на «Любе» в спортния комплекс “Олимпийски“. На юбилейния концерт ще прозвучат всички най-големи хитове на групата за изминалите 25 години с участието на гости и приятели.

Фронтменът на популярната руска група «Любе» разказа, как три години е работил в авиационен институт, защо понякога наднича в социалните мрежи, защо не ходи на кино, не яде семки по време на турне и вече не носи военна униформа, а също така, как пържи сырники (изварени кюфтенца) само за пет минути и обича да се излежава на дивана.

«Любе» е руска рок група, чиято музика хармонично смесва елементи от рокендрол, руска фолклорна музика, военна музика и елементи от рапа. Групата е основана през 1989 година. Идеята за създаване на група «ЛЮБЕ» принадлежи на продуцента и композитора Игор Матвиенко. През 1987-1988 г. той написва музиката за дебютните песни по стихове на поетите Александър Шаганов и Михаил Андреев. През същата година като постоянен лидер на групата се изявява Николай Расторгуев и на него принадлежи идеята за името на групата, което е свързано с популярното в онези години младежко движение – либерци, чиито идеи са отразени в ранните творби на групата. На 14 януари 1989 година, музикантите записват първите песни на «Любе» – «Либерци» и «Батька Махно» с участието на Игор Матвиенко, Николай Расторгуев, китаристът на «Мираж» Алексей Горбашов и Виктор Застров. Същата година започват и първите турнета и работа с «Рождественски срещи» на Алла Пугачова, в които Расторгуев по съвет на Алла Борисовна, облича военна униформа по време на изпълнението си на песента «Горе вдясно». Образът се превръща в запазена марка на групата, и присъства в характеристиката на сценичното им амплоа през първите десет години. Във времето популярността на «Любе» нараства. Групата не веднъж изнася концерти в България.

«Любе» се състои от 6 човека, като фронтмен е певецът Николай Расторгуев, който става заслужил артист през 1997, а през 2002 и народен артист на Русия. Музикантите на групата Анатолий Кулешов, Виталий Локтев и Александър Ерохин също са удостоени със званието на заслужил артист (2004). Песните се пишат от Игор Матвиенко.

— Николай,  тази година група «Любе» празнува поредния си юбилей — 25 години на сцена. Какво е Вашето мнение, каква точно е тайната на успеха на групата?

— Сигурно в отсъствието на пари (смее се), към това мога да добавя, че имаме хубави песни с не лошо изпълнение.

— Когато сте в къщи, какво правите обикновено?

—  Излежавам се на дивана и гледам телевизия. Между другото съм забелязал, че когато отида на кино и в салона загасят светлините, веднага ми се доспива, без значение какъв е филма.  Затова предпочитам да гледам филми в къщи. Свикнал съм да гледам кино у дома, където мога да си направя кафе и да изпуша една цигара по всяко време, защото когато ми налагат някакви рамки, когато не можеш да натиснеш паузата на дистанционното, определено ми идва в повече и малко ме дразни. Поради тези причини много рядко ходя на кино.

— Вие сте известен с битълсоманията си. Помните ли, кога за първи път чухте The Beatles?

— Не бих казал, че съм фанатик, но това е най-истинското нещо, което ми се случи в юношеските ми години. За първи път ги видях във филм на кино през 1973 година, когато все още се продаваха снимките им по 15 копейки. Изгледах филма на големия екран и ги заобичах за цял живот. И ето, виждате към какво доведе всичко това.

— Каква беше първата Ви работа?

— След като ме изгониха от Института по лека промишленост (още на първата сесия ме срязаха след боя с отговорника на курса). Тогава родителите ми, ме уредиха в Института по  авиационно моторостроене като лаборант. Задълженията ми бяха, да сменям образците на разни установки, които се използват за самолетите, ракетите. Та там работих три години.

— Истина ли е, че Расторгуев е майстор  на билярд?

— Това е някакъв мит, че Расторгуев навсякъде и всички бие на билярд (смее се). Повече предпочитам, както вече казах, да изгледам някой хубав филм в уютно местенце, да сърфирам в Интернет. Между другото, не си представям живота без мобилен телефон, макар само до преди 15 години да нямаше такива.

— А влизате ли в социалните мрежи?

— Много рядко влизам там, понякога просто да видя, кой как живее. Не се заседявам в социалните мрежи, защото не съм толкова открит, както изглеждам на пръв поглед. Поради това, нищо не може да ме накара да се разкрия там, да слагам на показ мои снимки, за да ме виждат хората, разбирате ли, колко съм прекрасен… Такива желания определено нямам.

— Смятате ли, че на Вашите жени им е комфортно с Вас в живота?

— Сигурно… Макар че, стоп! На кои точно жени, нека уточним това (смее се)?

— На съпругата Ви, на сестра Ви. Образът Ви от сцената съответства ли на това, което сте в живота?

— Не зная кой образ имате предвид. Е да, носил съм военна униформа около 10 години и имам няколко успешни песни на военна тематика. След това обаче, ми омръзна, защото този образ стеснява рамките на възприятието като цяло. Дразня се, когато ме възприемат и асоциират само с песента «Комбат». Именно заради това от 2000 година вече не обличам военната униформа.

— Обичате ли да готвите?

— Всъщност, дори смятам, че един мъж е длъжен да готви вкусно. Ето например, преди полета за Киев изпържих за закуска сырники (изварени кюфтенца от традиционната руска кухня)… Това е най-простичкото нещо: взех пакетче извара, добавих две яйца, малко брашно и грис,  малко лимонови кори, разбърках и ги  метнах на тигана, готово! Захар, сол и ванилия – на вкус. Отне ми само 5 минути, колко му е да го направиш сам. Любимите ми ястия са борщ и картофи, пържени разбира се.

— Като стана дума за Украйна, обичате ли традиционната украинска сланина?

— Че кой не я обича? Украинската кухня е чудесна, а и там има места, където може да се похапне много вкусно. Макар че, не се смятам за кой знае какъв чревоугодник, все пак в съветско време нямахме много възможности за чревоугодничество, поради простата причина, че нямаше с какво. Храната беше еднаква в цялата държава.

— А спазвате ли някаква по-специална диета преди концерт?

— Преди концерт артистът трябва да е гладен и зъл. Изкуство на пълен стомах не се прави.

— А семейството Ви…

— (Прекъсва) Не искам да говоря на тази тема, това е нещо много лично. Женен съм, имам две деца. Мисля, че това е абсолютно достатъчно…

— Ами добре, а как Ви посрещат в къщи, когато се завръщате от турне?

— Понякога се случва да няма никой в къщи (смее се). Живеем извън мегаполиса на чудесно място, имаме хубава къща, заобиколена от дървета и вода. Там се чувствам комфортно, поради което сигурно и не пътувам много на почивки.

— Суеверен ли сте?

— Не бих казал, но преди турне не чопля семки, за да са пълни залите.

— Според Вас, какво мислят руснаците за Украйна днес?

— Този въпрос трябва да зададете на по-младите, които са израснали във време, когато вече имаше две отделни държави. Аз лично не възприемам Украйна като друга или чужда държава. За мен тя досега е едно цяло с Русия. Разбира се, аз разбирам и отчитам факта, че Русия и Украйна са вече две самостоятелни държави, но в главата ми все още те са едно цяло.

– Какво Ви прави щастлив?

– Обичам да се прибирам в къщи. Харесва ми, че имам деца, които ме радват и разбира се, лятото, когато дойде, та нали при нас то е кратко. Обикновено лятото работим по-малко, за да прекараме повече време със семействата си, защото постоянните пътувания, летищата, полетите, влаковете… всичко това в един момент омръзва..

Източник: segodnya.ua.