Николай Малинов: Честването на 3 март не е само обръщане към миналото, а израз на дълбоката ни убеденост, че българският и руският народ са свързани завинаги

Обръщение на председателя на Националния съвет на НД „Русофили“ към членовете  на организацията 

 

Скъпи членове на НД „Русофили“,

Скъпи братя и сестри,

В навечерието сме на най-светлия български празник – 3 март! Преди 140 години на този ден, след пет века турско робство, България отново се появява на Европейската карта, за да започне самостоятелно да гради своето настояще и своето бъдеще. Нашето освобождение е плод на война за вярата, в която са загинали „За други своя“ над 72 000 руси (великоруси, белоруси и малоруси), както и доброволци от Румъния, Сърбия и Финландия. Дълбок поклон пред тях!

Дълбок поклон пред нашите братя, които проляха кръвта си и оставиха костите си по нашите земи в името на общата ни вяра, в името на общите ни цивилизационни устои. Навсякъде българският народ е посрещал своите освободители с литургии, с което е показвал, че двата народа са едно пред Бога.

Руската държава   дойде, прогони от земята ни турското знаме и само две години след Освобождението руската администрация, начело с княз Дондуков, напусна безусловно България, като остави след себе си нашата страна с  модерна за времето си Конституция , изградена  държавна администрация, армия, флот, Академия на науките и изградени всички останали необходими структури за самостоятелно функциониране на българската държава. Този факт показва най-силно и най-категорично истинските, дълбоките мотиви за Руско-турската война.

Скъпи приятели,

Днес дължим дълбок поклон и към всички българи, които с перо и оръжие, с мисъл и знаме, подготвиха тази освободителна война. Без Априлското въстание и без мощният отзвук от него по целия свят, Руско-турската война нямаше да я има. Това е така, защото след Кримската война (1853 – 1856) във външно-политическата стратегия на Русия е отсъствало намерение за война с Турция. Българският повик, потопен в кръв, към дядо Иван обаче е променил поведението на руската държава. От тази гледна точка нашето Освобождение е извоювано освобождение!

Поклон до земи към братята ни руси! Поклон до земи към българските въстаници и опълченци! И нека знаем, че честването на 3 март не е само обръщане към миналото. Това честване е израз на дълбоката ни убеденост, че българският и руският народ са свързани завинаги!

Николай Малинов, председател на НД „Русофили“