Николай Малинов: Когато псетата на моя цивилизационен враг лаят по мен, значи съм на прав път

– Г-н Малинов, снощното Ви изказване по БНТ разгневи една част от обществото, може би дясно настроените избиратели.
Това не са въпроси за дясно и ляво изобщо. Цивилизационните различия не минават по оста дясно и ляво. Това, че има хора, американофили, които са свикнали да не им са говори така… Аз чух доста обидни и нелицеприятни изказвания, на които в техния тон в моя фейсбук написах, че щом псетата на цивилизационния ми враг лаят срещу мен, значи съм на правилния път.
– Какво точно имахте предвид с думите „И да напомня, че след Кримската идват Балканите по Южния път“.
Много простичко и ясно – този, който държи Балканския полуостров, държи входа за Европа от юг. И след Кримската война е дошла Руско-турската, за нас – освободителна, война. Освен тази война обаче, Русия е дошла на Балканския полуостров, направила е една българска държава и след 9-10 месеца си е отишла. Русия на Балканите иска липсата на русофобия и няма нищо по-нормално при тази вълна от русофобия Русия да иска да има едни държави, които, освен православни, да бъдем по културен и приличен начин настроени към Русия. Аз цитирах и цар Борис, който казва, че ние невинаги можем да сме със Русия, но никога не трябва да сме срещу Русия. Русия, която, за разлика от Америка, като освобождава Куба, не си оставя войските там, нали? Или като освобождава Мексико, не анексира цели щати към Америка. Така че ако някой се притеснява как ще се държи Русия на Балканите, това са просто болни мозъци параноични. Русия е показала как се държи на Балканите. И да- Балканите са част от тази южна политика.
– БСП изрази официална позиция по въпроса и тя се различава от Вашата.
Вижте, аз много ясно и категорично казах, че изразявам моята позиция, която, между другото, защитавам по пленуми, по срещи, в лични разговори с министри. Това е моята позиция, която аз защитавам. Аз даже казах кои текстове отпаднаха. Имате ли нещо против текста американски дипломати да не се бъркат в кадровата политика на новото украинско правителство? Или против текста защо САЩ дават безпринципна и безусловна подкрепа на новите управляващи в Украйна. Може ли да има безпринципна и безусловна подкрепа на хора, които виждате какво правят. Може ли да твърдиш, че референдумът е незаконен, при условие, че имаш решение на съда в Хага от 2000-ата година, който подобен прецедент създава в правото и може.
Какво става миналата година във Фолкландските острови? Някой обади ли се, когато Аржентина каза, че това противоречи на нейната Конституция.
Мога да дам множество примери. Двойните стандарти са си двойни стандарти и те не са свикнали така да им се говори, но аз, в края на краищата, казвам, че това е моята позиция като председател на Национално движение „Русофили“. Аз имам право на позиция. Предполагам, че Вие в семейството си също имате някои различия. Това, че аз съм член на БСП, не означава, че не мога да бъда православен човек или русофил, или да бъда българин, или да бъда евреин.
Когато демократичните ценности работят за Запада, те са добре дошли, когато не работят за Запада, не са?
– В такъв случай как ще коментирате думите на министър-председателя Пламен Орешарски, който неведнъж заяви, че правителството на Украйна е легитимно, защото е избрано от същия парламент?
Това е въпрос на т. нар. юридическа транскрипция. Има ли правителство в света, което ако не е избрано с избори, демократично настроените общности и държави да го легитимират? То може да бъде някакво временно решение, но то противоречи на решението от 21 февруари на външните министри на Европа, които казват правителство на националното съгласие. Това ли е правителство на националното съгласие? Това е въпрос на транскрипция, въпрос на спор, но това е моето мнение и то трябва да бъде чуто.
– Защо днес парламентът не се разбра и не излезе с обща декларация по въпроса?
Парламентът изобщо не допусна разглеждането на този въпрос. Този въпрос се решава на председателски съвет, а не в парламента. На председателски съвет те са решили, че тъй като са се променили обстоятелствата след референдума в Крим, имаме нови, много съществени моменти. Говорим за санкции – миналата седмица още не говорихме за тези неща. Говорим за териториална цялост.
Обстановката е съвсем нова и тези декларации, които са подадени, трябва тотално да бъдат видоизменени, защото имаме нови, съществени обстоятелства, които трябва да бъдат третирани в тези декларации. Ръководителите на политическите сили са решили, че не са готови на такава дискусия.
– Ще се стигне ли до приемане на една обща декларация?
Логично е да се стигне, защото виждам, че парламентът има желание да се произнесе по темата. Ние сме парламентарна република и е важно да имаме една декларация с ясна позиция на България по точките, около които се обединяваме. А има доста неща, около които ние се обединяваме – това е проблемът за българите в Украйна, това е проблемът за териториалната цялост и пр.